Опитът на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското

...
Опитът на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското
Коментари Харесай

Австрийският бизнес опитва да промени позицията на правителството си за Шенген

Опитът на България и Румъния да се причислят към Шенгенското пространство се поради ветото на Австрия за двете страни (и на ). Официалната причина за австрийското " не " е непрекъснато възходящият поток от бежанци към страната, която е втората по брой молби за леговище на глава от популацията в Европейски Съюз. Ветото провокира гневни реакции в румънското държавно управление, което привика австрийския дипломат в символ на митинг, а настроенията към австрийския бизнес внезапно се утежниха. Доминик Фриц, кмет на Тимишоара, от немски генезис, заяви за " увеличаващи се апели за протест против австрийски компании, артикули и услуги ". Търговското аташе на Австрия в Букурещ Герд Бомер също знае за " закриване на сметки в австрийски банки, отменяне на контракти и на резервации за ски ваканции ".

Блокирането на двете страни отвън Шенгенското пространство (макар да са ) има освен репутационни вреди за бизнеса, само че и съответни финансови измерения. Точни сметки по този начин и не са направени нито от България, нито от Румъния, само че съгласно източници на " Капитал " в Министерски съвет, ориентировъчно вредите възлизат на над 1 милиарда лв. годишно единствено за нашите превозвачи.

Оказва се обаче австрийския бизнес също понася съществени загуби от неналичието на свободно придвижване с двете балкански страни и е поел самодейността посредством Австрийската комерсиална камара да осведоми държавното управление и да го посъветва да направи нужните стъпки за оптимално възползване от вътрешния пазар. Бизнесът поема самодейността " Според мен обстоятелствата и цифрите приказват сами за себе си. Вече разпространихме информацията до всички съответстващи министерства и Парламента, а също и до Посолствата ", разяснява за " Капитал ", Кристиан Мандл, началник на отдел " Европейска политика " в Австрийската комерсиална камара. Той разгласява, в който поддържа със солидни данни за какво бизнесът има потребност от отворените граници с България и Румъния.

Във всеки случай Австрия може да загуби доста, защото с размер от над 10 милиарда евро тя е вторият по величина вложител в Румъния, и в България след Германия . Австрия е изключително добре показана в областите на банкирането, застраховането, стоманата и енергетиката. А Румъния продължава буди интерес и да се смята за обещаващ пазар за напредък, акцентира австрийското комерсиалното аташе в Букурещ. Бомeр вижда капацитет за локалните компании най-вече в региона на възобновимата сила, туризма и осведомителните технологии, както и машиностроенето и инсталациите. От друга страна, поради внезапното повишаване на цените на електрическата енергия, България е необходим енергиен сътрудник за Австрия.
Реклама

Какво споделят числата От икономическа позиция присъединението на България и Румъния към Шенген занапред ще се поддържа от бизнеса. Отворените граници са значими за австрийската стопанска система, тъй като улесняват придвижването на хора, артикули и услуги. Само при отворени граници могат да се употребяват изцяло преимуществата на вътрешния пазар на Европейски Съюз, показват от Австрийската комерсиална камара.

Те установяват още, че с 15,1 милиарда евро вложения Австрия се подрежда измежду " стопански огромните играчи " в България и Румъния. Австрия е вторият по величина директен задграничен вложители в двете страни. Над 20% от всички австрийски директни вложения в Централна, Източна и Югоизточна Европа са точно в България и Румъния. В двете Балкански страни са отворени 1850 филиала на австрийски компании и работят над 130 000 локални чиновници.

Само за последната година позитивният търговски баланс на Австрия с България и Румъния е повишен с 49%, а износът на артикули се нараснал доста - с 28% и е достигнал съвсем пет милиарда евро . Вносът е повишен с 22%, възлизайки на 3,5 млрд евро.
Реклама
" От данните в обявата можете да предположите, че австрийски компании, вложили в България и Румъния, са заинтригувани да отстранен граничния надзор ", споделя още създателят й Кристиан Мандл. " Надяваме се скоро България и Румъния да влязат в Шенген. Това би улеснило доста неща за нас в всекидневието. Затворените граници освен ни костват доста нерви, само че и доста пари ", споделят мениджъри на компании в обявата на Австрийската комерсиална камара.
Свързани публикации Планът на Европейски Съюз да се оправи с новата бежанска рецесия 3 ноември 2023, 06:57 Европейските водачи ще търсят съгласие за новата миграционна промяна на Европейски Съюз 26 октомври 2023, 11:27 Nein, nein und nein: Австрия изрично отхвърли на България за Шенген 24 октомври 2023, 21:00 Дипломатически взлом до Виена за Шенген 24 октомври 2023, 06:01 Транспортният кулоар на войната минава през България 10 октомври 2023, 16:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР