Операторите, извършващи поддръжка в украинската ядрена централа Запорожие, превключиха режима

...
Операторите, извършващи поддръжка в украинската ядрена централа Запорожие, превключиха режима
Коментари Харесай

Спряха реактори в Запорожката АЕЦ


Операторите, извършващи поддръжка в украинската нуклеарна централа Запорожие, превключиха режима на прекъсване на два реактора, заяви във вторник назначената от Москва администрация на централата, ситуирана на фронтовата линия на войната, предава Ройтерс.

Най-голямата нуклеарна централа в Европа беше завладяна от съветските сили през март 2022 година Украйна и Русия се упрекват взаимно за обстрели по централата, а Международната организация за атомна сила (МААЕ) се пробва да сътвори механизъм за сигурност за попречване на произшествия.

Един от шестте реактора на централата, съгласно МААЕ, би трябвало да се поддържа в парещ режим на прекъсване, за да произвежда пара, нужна за нуклеарната сигурност, в това число обработката на течни радиоактивни боклуци в резервоарите за предпазване.

" За осъществяване на планов механически обзор на оборудването на енергоблок № 5 управлението на Запорожката атомна електроцентрала взе решение да го трансферира на " студено прекъсване ", заяви администрацията в канала си в Telegram.

" И с цел да се обезпечи пара за личните потребности на станцията, реакторната централа на енергоблок № 4 беше преведена в положение " топло прекъсване ".

МААЕ съобщи в изказване в понеделник, че администрацията на централата е уведомила организацията за прехода.

" Другите блокове остават в режим на студено прекъсване ", се споделя в изказването на МААЕ.

Москва споделя, че централата в последна сметка ще бъде обвързвана към съветската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не е произвеждал електрическа енергия. Украйна се зарече да си върне централата и цялата земя в Украйна, която в този момент е окупирана от Москва.

Инспекторите на МААЕ, ситуирани в самата централа, в буферна зона сред вътрешните и външните периметърни бариери на обекта и също са забелязали мини по време на предходни инспекции, сподели Рафаел Гроси, общоприет шеф на организацията, в понеделник.

В изказването си от понеделник той сподели, че първичната оценка на неговата организация е, че даже и да се взривят , " тези мини не би трябвало да засягат системите за нуклеарна сигурност и сигурност на обекта ".

Мините, сподели той, са били в региони, недостъпни за личния състав и на инспекторите е казано, " че това е военно решение и в регион, следен от военни ".

Припомняме, че Гроси посети централата три пъти, откогато беше високомерен от съветските сили, само че не съумя да реализира съглашение с съветските и украинските управляващи за определяне на режим на сигурност за попречване на произшествия.
 МААЕ: Русия отхвърля достъп до покривите на нуклеарните реактори в Запорожие
МААЕ: Русия отхвърля достъп до покривите на нуклеарните реактори в Запорожие

За в този момент МААЕ не открива нищо неправилно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР