ООН атакува Кремъл за неспазване на правата на децатаРусия нарушава

...
ООН атакува Кремъл за неспазване на правата на децатаРусия нарушава
Коментари Харесай

ООН: Русия принудително осиновява украински деца

ООН нападна Кремъл за неспазване на правата на децата
Русия нарушава „ главните правила за отбрана на децата “ по време на война, като дава съветски паспорти на украински деца и ги дава за осиновяване. Това сподели Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди в изявление за Ройтерс.

Украинските управляващи споделиха по-рано този месец, че близо 14 000 деца са били депортирани в Русия от окупираните елементи на Украйна, и упрекнаха Москва в „ отвличането им “. Кремъл отхвърли обвиняванията, напомня „ Свободна Европа “.

„ Даването (на руско) поданство (на непридружени украински деца)или осиновяването им опонира на главните правила за отбрана на децата в обстановки на война “, показва Гранди.

„ Това е нещо, което се случва в Русия, а не би трябвало да се случва “, прибавя той.

По думите на Гранди не е явен точният брой на депортираните деца, макар че ВКБООН не е серпантина да търси достъп до Русия. Досега обаче това се е случвало „ рядко, в единични случаи и не безкрайно “.

„ В обстановка на война не можете да определите дали децата имат семейство или наставничество. И затова, до момента в който това не бъде изяснено, не можете да им дадете друго поданство или да ги дадете за осиновяване на друго семейство “, добави още Гранди, който беше на шестдневно посещаване в Украйна.

Информация, че Русия може да прави сходни насилствени осиновявания на украински деца, се появи още през лятото. През юли Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет изрази угриженост, че украински деца са били взети от сиропиталища в региона на Източен Донбас и принудително депортирани в Русия. Появиха се и опасения, че Москва трансформира съществуващото си законодателство, с цел да форсира този развой.

Бачелет сподели тогава, че не може да удостовери обвиняванията или броя на евентуално засегнатите деца.

След това през септември помощник-генералният секретар на Организация на обединените нации по правата на индивида сподели, че има „ достоверни изказвания “ за „ насилствени прехвърляния на непридружени деца в окупираната от Русия територия или в самата Руска федерация “.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски разказа като „ геноцид “ политиката на Русия на задържане и принуждаване на бежанци да одобряват съветско поданство. Той прикани и за основаването на механизми за „ отбрана и връщане “ на децата и възрастните, депортирани в Русия.

Текстът е оповестен в „ Свободна Европа “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР