Хиляди иранци преминаха мрачно по улиците на град Табриз за

...
Хиляди иранци преминаха мрачно по улиците на град Табриз за
Коментари Харесай

Хиляди иранци се стекоха на погребението на Ебрахим Раиси

Хиляди иранци минаха тъмно по улиците на град Табриз за погребалната върволица на президента Ебрахим Раиси, съобщи Агенция Франс Прес.

Опечалените размахваха ирански флагове и портрети на починалия президент, тръгвайки от централния площад в северозападния град.

На 19 май, пътувайки точно към Табриз, хеликоптерът на Раиси се разруши, което докара до гибелта на иранския президент и още 7 души от обкръжението му. Сред починалите беше и иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан.

Държавната телевизия заяви за гибелта му в репортаж рано на 20 май, в който се споделяше, че " служителят на иранската нация, аятолах Ебрахим Раиси, е постигнал най-високото равнище на страдалчество ", и сподели негови фотоси, до момента в който глас рецитираше Корана.

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Иран Мохамед Багери разпореди следствие на повода за злополуката, до момента в който иранците в градовете в страната се събираха, с цел да оплачат Раиси и обкръжението му.



Върховният водач аятолах Али Хаменей, обяви петдневен народен траур и назначи 68-годишния вицепрезидент Мохамед Мохбер за краткотраен президент до провеждането на президентски избори.

По-късно държавните медии оповестиха, че изборите ще се проведат на 28 юни.

Главният ирански договарящ по нуклеарните въпроси Али Багери, който беше заместител на Амир-Абдоллахиан, беше назначен за изпълняващ длъжността министър на външните работи.
От Тебриз тялото на Раиси ще бъде превозено до шиитския нравствен център Куm, а вечерта ще бъде преместено в Техеран.

На 22 май в столицата ще се проведат шествия, преди Хаменей да води молитвите на прощалната гала.
След това тялото на Раиси ще бъде откарано в родния му град Машхад, в североизточната част на страната, където ще бъде заровен след траурни ритуали.

63-годишният Раиси заемаше поста от 2021 година По време на мандата на ултраконсерватора се следиха всеобщи митинги, задълбочаваща се икономическа рецесия и невиждани въоръжени замени със върлия зложелател Израел.
Раиси наследи умерения Хасан Рухани в миг, в който стопанската система беше наранена от американските наказания, наложени поради нуклеарните действия на Иран.



Съболезнователни послания заваляха от от съдружниците на Иран в района, в това число от сирийското държавно управление, палестинската войнствена формация Хамас и ливанската войнствена формация Хизбула.

Именно невижданата офанзива на Хамас против Израел провокира опустошителната война в Газа, която продължава към този момент осми месец, и внезапното повишение на напрежението сред Израел и " оста на съпротивата ", водена от Иран.

Убийството на седем гвардейци на Ислямската гражданска война при удар с дрон по иранското консулство в Дамаск на 1 април провокира първата в историята на Иран директна офанзива против Израел, включваща стотици ракети и дронове.

В речта си часове преди гибелта си Раиси акцентира поддръжката на Иран за палестинците, която е в центъра на външната му политика от Ислямската гражданска война през 1979 година насам.

Палестинските флагове бяха издигнати дружно с иранските на церемониите, проведени в памет на починалия президент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР