Онлайн обучението по време на COVID-19, а сега и осветлението

...
Онлайн обучението по време на COVID-19, а сега и осветлението
Коментари Харесай

Увеличава се броят на учениците с увредено зрение

Онлайн образованието по време на COVID-19, а в този момент и осветлението в клас, което не постоянно дава отговор на стандартите, са сред основните аргументите за нараствания брой деца с късогледство. Това съобщи пред bTV офталмологът Александър Оскар

" Гледаш алената лампичка, без да движиш главата. Не мърдаш. Браво. Сега от тази страна гледаш. Браво “, изяснява проф. Оскар на дребния си пациент.

Мартина е на 9 години. Никога не е имала проблем с четенето на книги или писането в тетрадка. Никога не е носила очила. Предходен резултат от профилактичен обзор тормози родителите и те търсят второ мнение - от проф. Александър Оскар.

" Това е зеницата на детето, а това е ирисът. Всъщност в този момент изследваме диоптрите на дясното око. Апаратът демонстрира, че няма никакъв проблем с диоптрите на дясното око. Има напълно обикновено за възрастта си далекогледство “, прибавя още той.

Увеличават  се случаите на късогледство, кривогледство и по този начин нареченото " мързеливо око “ при децата, споделя още проф. Оскар. А една от главните аргументи за това са часовете прекарани пред цифрови мобилни устройства, изключително по време на електронното онлайн образование в Коронавирус пандемията. С връщането в учебно заведение се появява и нов проблем - осветеността на класните стаи.

" Препоръката е класните стаи да бъдат осветени с най-малко 500 лукса, което в действителност беше в огромна част от случаите доста под нужното. И надлежно там, където класните стаи бяха по едва осветени, установихме и по-висока периодичност на късогледство измежду децата “, твърди експертът.

Д-р Оскар предлага родителите да наблюдават дали детето пипа или търка очите си, дали са зачервени или сълзят и дали се оплаква от болки в главата. Това може да им подскаже, че е време за обзор при офталмолог

" Ако установим проблем в ранен стадий има огромна опция ние да излекуваме детето “, споделя още проф. Оскар.

Предполага се, че до 2050 година половината от популацията на Земята ще има късогледство, като това е директен резултат от актуалния метод на живот и несъразмерната приложимост на цифрови устройства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР