България е ценен партньор, на който можем да разчитаме. За

...
България е ценен партньор, на който можем да разчитаме. За
Коментари Харесай

Столтенберг: Искаме Украйна да спечели, защото в противен случай това е опасност и за нас

България е скъп сътрудник, на който можем да разчитаме. За 20 години вие изиграхте основна роля в запазване на мира в Черноморския район. Както споделих по-рано през днешния ден на съвещанието на Парламентарната асамблея, мирът не може да се приема за даденост. Необходимо е да засилим ролята на НАТО във връзка с сигурността, освен във връзка с Украйна. Всички наши съдружници би трябвало да те постараят повече в поддръжка на Украйна. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на взаимен брифинг с премиераДимитър Главчев в Министерски съвет.

На въпрос към министър-председателя Димитър Главчев дали на срещата на четири очи е поискана по-голяма поддръжка от България, министър председателят отговори по този начин:

" Накрая на диалога ни се посочи, че господин Столтенберг приказва като цяло, че би трябвало да се ускори помощта за Украйна. Ние му представихме какво сме свършили досега. От нас особено не е поискано разширение на военната помощ. Придържаме се извънредно това, което е приело Народното събрание, бъдете сигурни, изключително това, че сме служебно държавно управление, няма по какъв начин как да се случи ".

" Ние поддържаме Украйна, само че не изпращаме бойци ", сподели генералният секретар на НАТО.

" България дава невиждана помощ за Украйна. Русия искаше единствено за две седмици да завоюва войната. Но това, което вършим, обективно се вижда, че е не е задоволително. Нашата поддръжка би трябвало да е по-координирана и да продължаваме в същия дух. Казах, че, когато се срещнем във Вашингтон на срещата на върха, на чакаме по инстионализиряня рамка на нашата поддръжка. Искаме Украйна да завоюва, в случай че не стане това, това е рисково и за нас. Трябва и президентът Путин да знае, че сме единни. Трябва да има по-голяма ангажираност ", разяснява Столтенберг.

Помощта за Украйна няма опция, само че без да се въвлича НАТО в спора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР