Около 70% българите, имащи право на втора пенсия, ще получат

...
Около 70% българите, имащи право на втора пенсия, ще получат
Коментари Харесай

Втората пенсия: Колко пари ще получават бъдещите пенсионери?

Около 70% българите, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лв. от втория дирек на пенсионната система. Повечето – дори едвам към 30 лв.. Това стана ясно от оповестената за публично разискване от Социалното министерство идея за изплащането на втората пенсия. Дългоочакваната тактика за първи път разкрива съответни суми и те все още не наподобяват обнадеждаващо за бъдещите пенсионери.

Тези данни се отнасят единствено за хората, родени сред 1960-а и 1965 година. Това са първите хора, които ще получат право да се пенсионират от втория дирек. Твърдението, че половината от пенсионерите ще получават 30 лв. е погрешно, тъй като хората в универсалните фондове са 3,7 милиона души. Тези, родени сред 1960-а и 1965 година в универсалните фондове, са единствено 279 000. В концепцията е записано, че тези 30-50 лв. се отнасят за половината от тях, т.е. за 140 000. Говорим за 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове, а не за всички тях, сподели в утринния блок на Нова телевизия Даниела Петкова от Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

По данни на Национален осигурителен институт броят на обезпечените лица у нас е 2,8 милиона души. Губи се 1 милион. Това са хора, които сред 2002 година, когато започнаха вноските във втория дирек, до през днешния ден евентуално са емигрирали или по други аргументи са излезли от трудовия пазар” разясни още тя.

Друго конкретизиране е, че тези пари зависят от размера на вноската в финансовата система. Записано е, че сумата сред 30 и 50 лв. се отнася за хора, които са се осигурявали на приходи сред 200 и 600 лв., посочи Даниела Петкова.

Според някогашния финансов министър Христина Вучева има смисъл да се поддържа такава вноска.

Трудещите заплащат на тези, които към този момент не работят – това е главният принцип на Национален осигурителен институт и в целия свят. Другият принцип е финансовият. Принципът за спомагателната пенсия зависи доста от това дали ще се откри пазар, на който, влагайки тези пари, те да нарастват. В последно време се убедихме, че това не става, разяснява Вучева.

Тя добави, че в доста страни вторият дирек не се оказа успешно решение и те не го ползват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР