Огромен масив от файлове, получени чрез хакване на компютрите на

...
Огромен масив от файлове, получени чрез хакване на компютрите на
Коментари Харесай

Хакерска атака разкри лагери за уйгурите в Китай

Огромен масив от файлове, получени посредством хакване на компютрите на полицията в китайската провинция Синдзян, разкрива истината за лагерите за превъзпитание. Тя съдържа първия по рода си снимков материал от лагерите, написа в " Туитър " откривателят Адриан Зенц.

От формалните документи излиза наяве, че водачът на Китай Си Дзинпин изисква нови лагери, тъй като съществуващите са претъпкани.

От 2017 година насам китайското държавно управление е задържало огромен брой уйгури и други представители на тюркското население в Синдзян. Външни наблюдаващи се пробват да схванат естеството и мащаба на този блян за намеса, само че те са възпрепятствани от ограничавания физически достъп до Синдзян-уйгурския самостоятелен регион, както и от строгия надзор върху връзката, напомня Chinafile.com.

От изтеглите документи излиза наяве, че до края на 2010 година Китайската национална република (КНР) е интернирала сред един и два милиона уйгури и други лица от етническите малцинства.

Моята лична прогноза от 2018 година предвиждаше сред няколкостотин хиляди и един милион интернирани, разяснява Адриан Зенц. През 2019 година, частично въз основа на изтекли държавни електронни таблици, в които са посочени данни за задържането на няколко уйгурски градове, усилих тази оценка на сред 900 000 и 1,8 милиона.

Много откриватели на района одобриха тези оценки и показаха разнообразни цифри в личните си изявления, вариращи от " до един милион " в долния край до " сред един и три милиона ", разяснява Адриан Зенц за Chinafile.com.

Първите " два милиона " - тези, които са " повлияни от просинцзянската самостоятелност, панислямисткото и пантюркисткото мислене " - се отнасят до хората, които се разпознават с по-широко тюркско религиозно, културно и езиково завещание, т.е. уйгури, казахи, киргизи и хора от други етнически тюркски групи.

Пекин свързва това възприятие за неханска китайска еднаквост или пантюркистка еднаквост със сепаратизма, като постоянно го разказва като " отрова " на мозъка, която би трябвало да бъде изкоренена посредством " превъзпитание ".

Вторите " два милиона " души живеят в южната част на Синдзян, където процентът на уйгурите и другите тюркски нации е доста по-висок, в сравнение с север.

За Пекин " екстремистката религиозна мисъл " може да опише съвсем всеки, който се занимава с религиозно държание.

През 2018 година в Северен Синдзян са живели към 3,5 милиона уйгури, казахи и киргизи - все тюркски групи, които страната счита за склонни да поддържат " пантюркистки " трендове, което значи, че единствено в тази група евентуално могат да бъдат посочени два милиона души.

Въпреки това през 2022 година в работния проект на районното държавно управление битката за налагане на обществена непоклатимост е разказана като " към момента мрачна и комплицирана ".

Много от уигурите и казахите не престават да тънат в затвори и места за задържане. За по-възрастните, в това число значими културни и религиозни дейци, периодите им са равносилни на доживотни присъди.

Междувременно страната продължава да унищожава обичайните връзки в общността посредством наложително прекачване на работна ръка, делене на родители от деца, премахване на уйгурския език посредством училища-интернати и " усъвършенстване " на етническите " структури на популацията " посредством политики за попречване на раждаемостта и планувана миграция на 300 000 китайски заселници в уйгурските региони.

Както демонстрират сателитните фотоси, през втората половина на 2018 година строителството или разширението на оборудванията за интерниране бележи взрив. Очевидно централното държавно управление е осигурило финансирането.

През 2021 година специалистите пресметнаха, че разширението на площта на местата за задържане от 2016 година насам ще разреши на района да задържи п оне един милион нови арестанти, в случай че те бъдат настанени в сходство с държавните стандарти за минимална жилищна повърхност, написа Chinafile.com..

Ако местата за задържане са били претъпкани, тогава пространството, построено след 2016 година, би могло да побере много повече от един милион души, и то без даже да се включва потенциалът на към този момент съществуващите места затвори и лагери.

Допълнителна поддръжка за оценката от един до два милиона идва от други материали в полицейските досиета на Синдзян.

Електронни таблици, съдържащи информация за повече от 280 000 души, живеещи в окръг Конашехер, демонстрират, че през 2018 година над 12 % от всички възрастни са били под някаква форма на интерниране или отнемане от независимост.

Това съответствува с по-ранните ми оценки, че сред 7,7 и 15,4 % от възрастното население на Синдзян от тюркските малцинства в някакъв миг е било интернирано, и допуска обща цифра на интернираните лица от един милион души или повече.

В други документи от полицейските досиета на Синдзян се загатва категория от " 500 000 ненадеждни лица ". Въпреки че предходните изтекли данни също описваха арестуваните като " неблагонадеждни лица ", те не загатваха съответно избрана група от " 500 000 неблагонадеждни лица ".

Подобно на позоваванията на двете " двумилионни " групи, тази фраза може да значи още една група хора, към които държавното управление се е насочило за " превъзпитание ".

Определението на държавното управление за " неблагонадеждни лица " наподобява извънредно необятно.

През юли 2017 година 32-годишна жена, обозначена като една от " 500 000 неблагонадеждни лица ", е била " арестувана за превъзпитание ", защото се твърди, че е взела участие в " необикновени нощни действия " и телефонът ѝ е бил " постоянно изключен ".

За отбелязване е, че изразът " 500 000 неблагонадеждни лица " се появява в същите електронни таблици, както и по-общият термин " неблагонадеждни лица ". Според мен това демонстрира, че " 500 000 недостоверни лица " евентуално действа като подкатегория в границите на по-широкия етикет " недостоверни лица ", което значи, че общият смесен брой на " недостоверните лица " в действителност е доста по-голям от 500 000.

Местните наставления в полицейските досиета на Синдзян ясно показват, че " неблагонадеждните " лица би трябвало да бъдат затваряни. Няколко месеца по-късно шеф на префектурата декларира, че " неблагонадеждните " лица би трябвало да бъдат " сложени на надеждно място, с цел да бъдат постепенно превъзпитани ".

Заедно с полицейското наличие в района тези ограничения и тяхната поддръжка от най-високите етажи на китайското управление съставляват значително невидима, мудна форма на геноцид.

Кампанията на Пекин за репресии в Синдзян, която се основаваше на среднощни нападения по домовете и широкомащабно интерниране, в този момент навлезе в нова фаза, напомня Chinafile.com..

Под управлението на настоящия партиен секретар на Синдзян, Ма Синруй, районът стартира многомилиардна самодейност за стимулиране на инфраструктурното строителство и " висококачественото икономическо развиване ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР