Ограничителните мерки, наложени заради пандемията от коронавирус, са повлияли сериозно

...
Ограничителните мерки, наложени заради пандемията от коронавирус, са повлияли сериозно
Коментари Харесай

Какви са плюсовете от пандемията

Ограничителните ограничения, наложени поради пандемията от ковид, са повлияли съществено на разпространяването и на другите болести. Затварянето на учебните заведения и детските градини, работата от у дома и обществената отдалеченост са предотвратили разпространяването на редица инфекциозни болести.

Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират, че морбилито у нас е изчезнало. От началото на тази година няма нито един случай. За съпоставяне за същия интервал на предходната година с дребна шарка са били диагностицирани 239 българи. През 2021 година не са открити също епидемиологичен паротит, по-известен като заушка, и рубеола.

Осем пъти пък са намалели случаите на варицела. За последните 14 седмици са обявени 1282 инфектирани, до момента в който година по-рано са били 10 275. Двойно по-малко са болните с вирусен хепатит (299 от януари досега). Над шест пъти са намалели вирусните менингити и менингоенцефалити, които за 2021 година са единствено четири.

Драстичен спад има и при ентероколитите. Възпалението на тънките и дебелите вътрешности се среща по-често през лятото заради стоплянето и основаването на положителни условия за повреждане и възпаление на храните. Въпреки това и в студените месеци януари, февруари и март 2020 година с сходни проблеми са били 2391 индивида. Тази година обаче случаите са единствено 376.

За поредна седмица проучванията на Националния център по заразни и паразитни заболявания не откриват и грип у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР