Очертава се световна продоволствена криза, ако войната в Украйна не

...
Очертава се световна продоволствена криза, ако войната в Украйна не
Коментари Харесай

Руският цар на торовете: Светът върви към продоволствена криза

Очертава се международна продоволствена рецесия, в случай че войната в Украйна не бъде спряна. Цените на торовете порастват толкоз бързо, че доста фермери към този момент не могат да си разрешат да закупят хранителни субстанции за почвите, които обработват. Това съобщи съветският олигарх Андрей Мелниченко, считан за царя на въглищата и минералните торове, представен от Reuters.

Няколко от най-богатите предприемачи в Русия обществено приканиха за мир, откогато президентът Владимир Путин разпореди нашествието в Украйна на 24 февруари, в това число Михаил Фридман, Пьотър Авен и Олег Дерипаска.

Съединените щати и техните европейски съдружници показаха нахлуването на Путин като присвояване на земя в имперски жанр, чието осъществяване обаче за момента е много неприятно, тъй като Кремъл подценяваше украинската опозиция и решимостта на Запада да накаже Русия.

Западът глоби съветски предприемачи, в това число Мелниченко, който е притежател на EuroChem и SUEK, които са най-големите производители на амониев нитрат и въглища в Русия. Освен това Европейски Съюз замрази държавни активи и отряза огромна част от съветския корпоративен бранш от международната стопанска система в опит да принуди Путин да промени курса. Той обаче отхвърля да го направи, като продължава да назовава войната “специална военна операция” за освобождение на Украйна от рискови националисти и нацисти.

Събитията в Украйна са в действителност трагични. Спешно се нуждаем от мир ", съобщи в документално изказване Андрей Мелниченко, който е руснак, само че е роден в Беларус, а майка му е украинка.

„ Една от жертвите на тази рецесия ще бъдат селското стопанство и храните “, сподели още той.

Руското навлизане в Украйна умъртви хиляди, разсели над 2 млн. души и породи опасения от по-широка борба сред Русия и Съединените щати – двете най-големи нуклеарни сили в света.
Хранителна рецесия?
Путин предизвести в четвъртък, че цените на храните ще се покачат в международен мащаб, в случай че Западът сътвори проблеми за съветския експорт на торове, който съставлява 13% от международното произвеждане.

Русия е главен производител на поташ, фосфат и азот съдържащи торове - съществени хранителни субстанции за културите и почвата. Руската “ЕвроХим” е една от 5-те най-големи компании за торове в света.

Войната към този момент докара до внезапно повишаване на цените на торовете, които към този момент не са налични за фермерите “, сподели още Мелниченко.

По думите му веригите на доставка на храни, които към този момент бяха мощно наранени от пандемията, в този момент са още по-уязвими.

„ Това ще докара до още по-висока хранителна инфлация в Европа и евентуално дефицит на храна в най-бедните страни в света “, безапелационен бе съветският олигарх.

По-рано този месец съветското министерство на търговията и индустрията сподели на производителите на торове в страната да спрат краткотрайно износа.
От студент по физика до съветски олигарх
Когато Съюз на съветските социалистически републики се разпада, Андрей Мелниченко е единствено на 19 години. Още тогава той стартира да търгува с задгранична валута, до момента в който е студент по физика в влиятелния Московски държавен университет. Надарен математик, който е мечтаел да стане физик, Мелниченко напусна университета, с цел да се потопи в безредния, само че от време на време гибелен, свят на постсъветския бизнес.

Той основава MDM Bank, само че през 90-те години на предишния век към момента е прекомерно нищожен, с цел да взе участие в приватизациите при президента Борис Елцин, който съобщи най-хубавите активи на някогашната суперсила на група предприемачи. По-късно те стават известни като олигарси, заради своето политическо и икономическо въздействие.

Тогава Мелниченко взема решение да стартира да изкупува постоянно проблематични активи за въглища и торове. Състоянието му през 2021 година е оценено от Forbes на 18 милиарда $, което го прави осмият най-богат човек в Русия.

Европейският съюз в сряда глоби Мелниченко, поради нахлуването на Русия в Украйна. Западът твърди, че наличието му на среща в Кремъл, дружно с Путин и още 36 предприемачи, проведена от Руския съюз на индустриалците и бизнесмените, демонстрира, че Меличенко е " един от водещите предприемачи, участващи в икономическите браншове ".

“Андрей Меличенко няма отношение към трагичните събития в Украйна. Той няма политически пристрастия ", съобщи неговият представител.

Да се ​​направи паралел сред наличието на среща посредством участие в бизнес съвет, тъкмо както са правили десетки предприемачи от Русия и Европа в предишното, и подкопаването, или опасността на страна, е неуместно и безсмислено “, добави представителят му, добавяйки Мелниченко ще оспори глобите.

По думите му на 9 март Мелниченко е подал оставка като член на борда и непослушен шеф в EuroChem и SUEK, и се е отдръпнал като техен бенефициент.

Миналата седмица италианската полиция конфискува 143-метровата яхтата на Мелниченко, чиято цена е 530 млн. евро (578 млн. долара).
С какъв брой ще нарастнат храните?
Цените на храните може да се увеличи с до 15% тази година в следствие от войната в Украйна”, съобщи пред BBC Роналд Керс, шеф на хранителната компания 2 Sisters.

Според него заради обстоятелството, че Русия и Украйна са едни от най-големите международни снабдители на пшеница, се чака износът да бъде обиден от спора.

Освен това цената на газа, който се употребява за отопление на оранжерии и за произвеждане на тор, който е от значително значение за производството на храни, се е повишила.

“Ако войната продължи с месеци, всъщност това значи, че като страна може да се наложи да стартираме да внасяме по-малко и сами да произвеждаме повече. Трябва да работим дружно с всички сътрудници във веригата за доставки, с цел да намерим решение. Това е доста комплициран проблем “, твърди Керс.

Цeнитe нa xpaнитe в cвeтoвeн мaщaб ca пo-виcoĸи oт вcяĸoгa, сочи индeĸcът нa OOH. Cпopeд дaннитe нa opгaнизaциятa 45 млн. дyши ca нa pъбa нa бeднocттa. В Чикаго цeнитe нa пшeницaтa дocтигнaха peĸopд зa вcичĸи вpeмeнa – с над 50% нарастване. Цapeвицaтa и coятa ce тъpгyвaт нa близo peĸopдни cтoйнocти.

По данни на OОН cвeтoвнитe paзxoди зa xpaнa мoгaт дa нapacнaт c oщe 22%. За това ще допринесат пo-виcoĸитe paзxoди зa дocтaвĸa, pъcтът нa цeнитe нa eнepгиятa, eĸcтpeмнитe мeтeopoлoгични ycлoвия и нeдocтигът нa paбoтнa pъĸa, които зaтpyднявaт пpoизвoдcтвoтo. B cъщoтo вpeмe пpeдлaгaнeтo ce cвивa, написа Bloomberg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР