Бившият вече финансов министър Асен Василев е имал екип от

...
Бившият вече финансов министър Асен Василев е имал екип от
Коментари Харесай

20 000 лева за 17 дни! Асен Василев е поддържал скрит антураж от хора на граждански договори

Бившият към този момент финансов министър Асен Василев е имал екип от доверени хора в Министерство на финансите. Те не са назначавани с трудов контракт на настойнически позиции, а на цивилен контракти, някои от които с по-висока стойност от тавана на съветническите заплати. Това научи „ Гласове “ от свои източници, като след това информацията се удостовери и от информация, предоставена по Закона за достъп до социална информация. Не е имало и контракти с дребни консултантски екипи, примерно. Всичко е било с физически лица, в тяхно персонално качество.

Най-малко проблематичното е, че в Министерство на финансите са работили хора, които не попадат в листата на политическия кабинет на министъра. Ако народен представител попита какъв е антуражът на министъра, те няма да бъдат обхванати от справката на лицата, за които той носи експлицитна политическа отговорност. Въпрос, който би трябвало да се обясни, е дали няма опит да се избегне Закона за публичните поръчки. Съгласно него, когато се оказва услуга на стойност над 80 000 лева възложителят би трябвало да провежда конкурс за установяване на доставчик/изпълнител. Алтернативното пояснение – прикриване на трудова активност също не може да се изключи.

Членовете на политическия кабинет дават отговор за най-загадъчната и най-деликатната част от работата на политиците. Например, могат да се срещат от името на министъра и да предават послания. За да влезе външен човек в едно министерство, той би трябвало да бъде съпроводен от чиновник – най-често от дирекция „ Протокол и връзки с обществеността “, само че освен. Влизането му се записва и за него се знае. Не по този начин обаче стои въпросът, когато министърът или заместник-министър, или техен приближен човек вкара външно лице. Тогава чиновниците на охранителните компании, които стоят на входа, се вършат на разсеяни, тъй като не желаят да губят така и така дребните си заплати. Подобен е абсурдът с влизането на татко и наследник, упрекнати, че са контрабандисти при един вътрешен министър. Показанията от един от охранителите във финансовото министерство сочат, че същите татко и наследник, са посетили и финансовото министерство (Асен Василев отхвърля да се е срещал с тях) точно, въведени от приближен човек на министъра.

Попитахме министерство на финансите с какъв брой лица и какъв брой на брой цивилен контракти са сключвани в интервала от юни 2023 до април 2024 година, както и каква е продължителността на съответните контракти и заплащането, което изпълнителите би трябвало да вземат като ги изпълнят.

Справката демонстрира, че Министерство на финансите е сключило 35 контракта с 33 физически лица в обхванатия интервал, който съответствува с последното ръководство на Асен Василев. Най-значителни са заплащанията към двамата индивида, с които са подписани по два контракта. Подредени по датата на подписване, лице номер 15 е подписало контракт със период от шест месеца за 24500 лв., и месец след приключването му още един със период от 12 месеца, за който би трябвало да вземе 60 000 лв.. В този случай общата стойност на двата контракта надвишава прага по Закон за обществените поръчки, само че сред приключването на първия и сключването на втория контракт е минал един месец и в нито един миг образуваната сума в границите на 12 месеца не доближава прага по Закон за обществените поръчки.

Лице номер 17 е подписало първия си контракт на 11 август до 31 декември предходната година и цената му е била 15000 лева Вторият му контракт е от 20 февруари тази година до 31 декември, със стойност 21360 лв..

Общо пет души са се подписали под контракти за петцифрени суми, като от тях единствено един е за под 20 000 лева Един човек е взел 20 000 лв. по контракт, който е извършил единствено за 17 дни. На очи се набиват и осем контракта на стойност сред 300 и 900 лв., които са подписани и изпълнени тъкмо за един ден – на 1 юли 2023 година.

Най-известен от изпълнителите на контракти е юрист Димитър Гочев, някогашни народен представител на „ Продължаваме промяната “, нещатен парламентарен помощник на депутати от Продължаваме промяната. За него писахме, че е съветвал одита в дирекция „ Съдебна отбрана “, който завършва без констатации за нередности и без оферти за метаморфоза. Въпреки резултатите от одита, който той е съветвал, отново Гочев в качеството на съветник, взе участие в правенето на правила за избор на юристи, които да съставляват България в делото, което заведе криптогрупата Nexo. Миналата седмица писахме, че откакто в одита не са установени нередности, самото присъединяване на Гочев във диалозите и последващото сформиране на разпоредбите, демонстрира, че на чиновниците в дирекцията не се гледа с цялостно доверие и консултантът взе участие с цел да бъде спокоен министърът. Това е работа точно за консултант и член на политическия кабинет, с цел да е ясно и кой дава отговор, в случай че от неговото присъединяване произлязат негативи.

Точно след включването на Димитър Гочев Министерство на финансите за първи път потегля да търси юристи съответно за едно дело. В предходните две десетилетия практиката е да се избират по две адвокатски фирми, с които се подписват срочни рамкови съглашения, и когато изникнат проблеми в границите на този период, те се разпределят сред адвокатските фирми с контракти за възлагане при условия, които са авансово контрактувани.

Макар справката на Министерство на финансите да не показва поименно хората, контрагенти по договорите, от свои източници „ Гласове “ знае, че договорът с Димитър Гочев е от 20 юни предходната година. Тази дата съответствува само със сключването на договора с Лице 15, за което споменахме от справката, и което има два контракта за общо 84500 лева с пауза от един месец сред двата. По настрана искане по ЗДОИ Министерство на финансите отговори на „ Гласове “, че Димитър Гочев има четири пътувания зад граница, чиито разходи е поело Министерство на финансите. Две двудневни до Тирана и Брюксел се случват през август и декември предходната година. От 4 до 9 януари тази година пътува до Атина, а от 11 до 18 февруари в Ню Йорк. Финансирането на всичките му пътувания е станало на съображение Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.

Досега Асен Василев беше прочут, че подлага България на хронично задлъжняване, посредством политиката си на дефицити. Практиката му да залага нужда от заеми, които да теглят министрите след него, към този момент коства на България повече от милиард лв. под формата на по-високи лихви, тъй като той не теглеше заемите, когато можеше и трябваше. Изхождайки от обосновка, която не устоя обикновена логическа инспекция за целенасоченост, Василев разгласи война на личната си администрация, пробвайки да закрие една от най-успешните дирекции в министерството. По този метод няколко пъти застрашаваше България да загуби милиарди и заплахата още не е изцяло отпаднала. Никога обаче не е имало такова бягство от отговорност. Да се сключат 35 контракта с 33 лица, в случай, че при предходни министри такива са се броили на пръстите, отразява освен желанието на Василев да отслаби държавната администрация, само че и да го направи без очевидно да бъде обвързван с следствията, посредством хората, които са наемани. Чиста проба бягство от отговорност.   

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР