Очакваме утрояване на броя на туристите от Русия, тъй като

...
Очакваме утрояване на броя на туристите от Русия, тъй като
Коментари Харесай

Румен Драганов: Очакваме руско нашествие

Очакваме утрояване на броя на туристите от Русия, защото те бяха доста малко през предходната година – под 50 000. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия шефът на Института за разбори и прогнози в туризма доцент Румен Драганов.

На въпроса дали са анулирани полетите от Русия за България той отговори с „ Не “ и добави, че няма смяна в настройките за упованията във връзка с съветския пазар. В същото време изобщо не сме сюрпризирани от това, че през май месец се анулират полети, които са авансово декларирани, разяснява специалистът.

„ Никога не сме имали туристи през май. Кой сезон стартираме в този момент? Той стартира от 22 юни и завършва на 22 септември. Имаме четири доста ясно изразени сезона “, добави той.

В предишни години преди пандемията бяхме достигнали до 490 000, посочи доцентът.

Според него, не е правилно това, че са анулирани полети от Русия и че е спряло издаването на туристически визи. „ Имаше ограничавания по отношение на пандемията, само че е обновено. Издават се на територията на цяла Русия “, добави той.

През юли ще чакаме по-голям брой туристи, съобщи доцент Драганов.

„ Туроператорите най-вече губят от чартърния полет, тъй като леглата си стоят в хотелите, само че в случай че не напълните седалките на самолета над 75% или над %, за който сте продали полета, сте на загуба “, добави той.

През тази неделя имаме връщащ полет от Бургас, който да прибере тези, които са към този момент в България, посочи специалистът.

Всеки си прави сметка, с цел да не загуби, добави той.

„ Основният интерес на България са европейските страни. Очакваме оттова към 5 млн. туристи при 7,5 милиона в предишни години. Нашите съществени пазари в Европа са Германия, Полша, Бенелюкс (б.а. Белгия, Нидерландия и Люксембург), Франция и Австрия “, изясни Румен Драганов.

Записванията са в ход, само че всеки, когато реши, може да се откаже без да има глоба и това държи хората в напрежение, добави той.

„ Това държавно управление си отиде без да реализира концепцията за карантинен хотел. Министърът на туризма споделя, че имаме карантинна стая, само че кой я заплаща? Колко време ще стои? Тази неустановеност е пагубна. Това ни прави неконкурентноспособни “, разяснява шефът на Института за разбори и прогнози в туризма.

„ Няма логичност да кажете, че във вашия хотел имате карантинна стая, тъй като целия етаж ще се изнесе, а след него и долните. Хората ще реагират по този начин от боязън. Затова е значимо да има бързо политическо решение. Ако не може да го вземе това държавно управление от боязън да не си навреди, да го направи идващото, само че неотложно “, добави той.

„ Може да няма инфектирани, само че отговорът на въпроса какво вършим не може да е мънкане. Трябва да е съдбоносен и неотложен “, съобщи доцент Драганов.

Турция и Гърция ни изпреварват с решителността на техните държавни управления, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР