Очаквам НС да подкрепи нашето предложение за създаване на временна

...
Очаквам НС да подкрепи нашето предложение за създаване на временна
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Случаят Нотариуса е огромен тест за българската прокуратурата

" Очаквам Народно събрание да поддържа нашето предложение за основаване на краткотрайна комисия за проучване на всички обстоятелства и условия, свързани с изнесени изказвания за зависимости в правосъдната система ".

Това съобщи пред БНР Надежда Йорданова - ръководител на Комисията по конституционни промени в 49-ото Народно заседание и някогашен министър на правораздаването. Днес точката би трябвало да бъде включена в дневния ред на Народното събрание.
 
Според нея във краткотрайната комисия би трябвало да влязат експерти - самостоятелни и с темперамент. По думите й тази комисия може да бъде извънредно потребна, тъй като вследствие на анализите тя може да насочи и съответни рекомендации за закона. Най-важното е да установим кой и за какво е бездействал в тези години, безапелационна бе Надежда Йорданова. И добави:

" Нашето гледище е тази краткотрайна комисия да си свърши работата, а не да се надигнем в обстановка да има единствено медиен звук без действителни последствия. Обществената непоносимост към този момент е на такива равнища, че наш дълг е да не позволим нито едно събитие да остане заметено под килима, а за жалост виждаме, че няколко години институции са се опитвали да създадат точно това ".
 
В изявление за предаването " Преди всички " тя беше безапелационна, че това е голям тест за българската прокуратурата. Тя дължи отговори на българското общество, счита Йорданова.

" Надявам се това да не остане следващото неразрешено поръчково ликвидиране. В Народно събрание ще създадем всичко допустимо този случай да не остане затрупан, а да излезе нескрито, само че освен убийството и поръчителите, а цялата скица и група на зависимости към Мартин Божанов ".

Институциите демонстрираха инстикт за начало на някаква интензивност, само че до момента в който не видя действителни дейности, не мога да бъда спокойна, посочи някогашният правосъден министър. Тя упорства за по-голяма бистрота на институциите.

Според нея най-притеснителното в този случай е, че органите на правоохранителната ни система са се оказали леко сюрпризирани:
" Става въпрос за дейности, които са се развивали обратно в годините. Включително имаме случаи на двама застрашени съдии. Въпреки тези съществени условия, имаме едно притеснително безучастие както от страна на органите на Министерство на вътрешните работи, по този начин от страна на прокуратурата. Следващата тематика, която би трябвало да се разиска е за какво Висш съдебен съвет и Инспекторатът не са се задействали при тези обществено известни обстоятелства ".

Когато Йорданова е била правосъден министър е имала диалози със арбитър Цариградска. Тогава тя е била признателна за обезпечената й сигурност, както и тази на фамилията й. Но е изразила терзание, че прокуратурата и следствието се бавят, уточни Надежда Йорданова.

По думите ѝ този случай е посочил по какъв начин правосъдната промяна визира живота на всеки:
" Ако такава група за въздействие, незаконна група, може да се намеси в правосъдна зала в намерено съвещание, може да окаже напън за решение на едно дело в една или друга посока, това заплашва самия пиедестал на правораздаването и визира всеки един от нас. Изключително значимо е прокуратурата да работи бързо и дейно ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР