Очаква се Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти

...
Очаква се Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти
Коментари Харесай

Фед ще намали лихвите. Какво означава това за водещите азиатски валути?

Очаква се Федералният запас на Съединени американски щати да понижи лихвените проценти по-късно тази година и въпреки това да не е добра вест за $, някои азиатски валути ще извлекат изгода.    По-високите лихвени проценти подтикват валутата на дадена страна, като притеглят задгранични вложения и усилват търсенето ѝ. Слабият щатски $ нормално е позитивен за разрастващите се пазари, което постоянно се случва, когато Фед понижава лихвените проценти отвън интервали на икономическа рецесия.    През декември американската централна банка мина към по-благосклонна позиция, като пазарите към този момент плануват понижаване на лихвите до лятото. Инструментът FedWatch допуска, че първото понижение на лихвените проценти с 25 базисни пункта през 2024 година може да се случи още през юни.   

Заседанието на Фед през януари завърши с това, че централната банка резервира главния си лихвен % по заемите в диапазона сред 5,25% и 5,5%, а специалисти разясняват пред CNBC, че валути като китайския юан, корейския вон и индийската рупия могат да се възползват от идното разхлабване на паричната политика. 
Юанът не може да падне повече    Китай претърпя голям брой разочароващи вести, които сринаха доверието на вложителите. Но очакванията, че управляващите няма да разрешат валутата на подвластната от търговията страна да отслабне под несъмнено равнище, ограничиха скептицизма във връзка с юана.    “Китай към този момент се е опитвал да стабилизира юана по отношение на $ в предишното и се чака да продължи да го прави ”, споделя Арун Бхарат, основен капиталов шеф в Bel Air Investment Advisors. " Макар че обменният курс отслабна, отразявайки по-слабата икономическа обстановка в Китай, по-нататъшен спад е малко евентуален, защото политиците стартират да бъдат по-агресивни във връзка с фискалните тласъци, кредитния напредък и подпомагането на цената на парцелите ".     Той отбелязва също по този начин, че обменният курс на китайската валута евентуално ще се колебае в " стеснен диапазон към настоящия курс от 7,10 ".    За разлика от други съществени валути като японската йена или щатския $, които имат свободно плаващи обменни курсове, Китай държи непоколебим надзор върху вътрешния курс на юана. Валутата е обвързана с така наречен дневен междинен фиксинг към $ въз основа на предходното равнище на затваряне на юана и котировките, взети от междубанковите дилъри.   

Миналата година юанът в континенталната част на Китай доближи 16-годишно дъно по отношение на $ - 7,2981. 
Ако Фед стартира да понижава лихвените проценти до лятото, това евентуално ще понижи разликата в доходността сред двете най-големи стопански системи в света и ще облекчи натиска върху китайската валута. Диференциалът на доходността е метод за сравняване на облигациите посредством разликите в размера на тяхната рентабилност.    Народната банка на Китай е главен участник в ръководството на локалната валута, което съгласно Саймън Харви, началник на валутния разбор в Monex, се реализира посредством ежедневния ѝ фиксинг, ограниченията за ликвидност, регулаторните канали и инструктирането на държавните банки по кое време да се намесват при потребност. Последният способ е най-непрозрачен, защото общата стойност на доларите във валутните запаси на Китай е незнайна.   Рупията е на върха    Тази година индийската рупия може да се възползва от така наречен “преносни покупко-продажби ” - тактика, при която търговците заемат нискодоходни валути като щатския $, с цел да купуват високодоходни активи като облигации.   

" Голяма част от този вид търговия се прави по отношение на други валути като йена или евро, само че откакто лихвените проценти в Съединени американски щати спаднат, ще забележим, че лихвеният диференциал се уголемява, с цел да разреши реализирането ѝ. Това е позитивно за индийската валута ", споделя Адиндя Банерджи, вицепрезидент на отдел " Изследване на валута и деривати " в Kotak Securities. 
Рупията може да се укрепи и на фона на очакванията, че Централната банка на Индия може да разхлаби паричната си политика по-бавно от сътрудниците си в други страни.    Банерджи отбелязва, че темпото на понижаване на лихвените проценти в Индия ще бъде " доста по-бавно " от това на Фед и " постоянно ще изостава доста, тъй като страната няма същия проблем с инфлацията, какъвто имаха Европа или Америка ".    " Причината е ясна - фискалната политика работи на цялостни обороти, стопанската система се развива доста добре и те не желаят никакво прегряване в този миг ", споделя Банерджи.    През последните три месеца рупията укрепна до 82,82 по отношение на $. Валутата се намали с 0,6% през 2023 година, което е доста по-малко намаляване в съпоставяне със спада от 11% през миналата година.   

Натискът върху корейския вон отслабва 
Южнокорейският вон е подложен на напън в продължение на три години, само че подобряването на икономическите вероятности и по-хлабавата политика на Фед ще спомогнат за понижаване на това напрежение през 2024 г.    " Като нискодоходна и мощно циклична валута считаме, че корейският вон ще бъде един от главните бенефициенти на цикъла на облекчение на Фед през втората половина на годината, защото по-ниските лихвени проценти в Съединени американски щати освен ще понижат натиска, само че и ще доведат до повишение на вероятностите за световен напредък ", споделя Харви от Monex.    По думите му корейската валута може да завоюва сред 5 и 10%, в случай че цикълът на облекчение е бездънен, и 3%, в случай че той се окаже плитък.    Икономическите вероятности на Южна Корея също се чака да се подобрят през тази година. Международният валутен фонд предвижда напредък от 2,3% през 2024 и 2025 година, което е повече от миналогодишния напредък от 1,4%. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР