Обявена е обществена поръчка за реставрацията на банята в „Овча

...
Обявена е обществена поръчка за реставрацията на банята в „Овча
Коментари Харесай

Обявиха обществена поръчка за реставрацията на банята в „Овча купел“

Обявена е социална поръчка за реставрацията на банята в „ Овча купел “. Тя ще бъде възобновена в истинския си тип. Очакваме още в средата на годината да стартират реставрационните действия. Това разгласи в изявление за БГНЕС зам.-кметът по просвета в Столичната община Тодор Чобанов.

„ Нашата философия е реституция на историческите здания и потребление на минералната вода по най-съвременни начини, с внедряване на нови разнообразни разнородни спа технологии под управлението и надзора на хабилитирани лица и на способени експерти “, разяснява Чобанов и добави, че това, което може да се случва в тях е точно модерни практики, свързани с балнеология, спа, рекреация, потребление на разнообразни естествени запаси за подобряването на здравето на индивида. Той увери, че общината работи в тази посока от няколко години.

Той уточни, че банята в „ Овча купел “ е по-напреднала спрямо тази в Горна баня.

„ Очакваме към момента Министерството на културата да съгласува нашия план, след което да обявим социална поръчка. Там казусът е обвързван с концесия, която лишава по-голямата част от минералната вода. Дебитът, който по концесионен контракт е оставен за публични потребности е извънредно непълен. В топлите месеци дебитът е непълен даже за чешмата, откъдето хората си наливат вода и се е случвало, тя да пресъхне. Там това ще бъде огромният проблем. Но постройката ще бъде реставрирана напълно в автентичен тип, ще бъдат непокътнати басейните както са сега “, увери Чобанов.

Зам.-кметът напомни, че в края на 80-те и началото на 90-те всички публични бани в София са били затворени и от този момент за тях не са били полагани никакви грижи, в резултат на което през днешния ден те са в тежко положение и се нуждаят от съществени средства, с цел да проработят още веднъж за жителите. Чобанов добави още, че в края на предходното десетилетие общината е направила разбор и се е взело решение баните, които могат да бъдат избавени, реставрирани и възобновени поетапно да бъдат трансферирани на Следствен отдел към окръжна прокуратура, с цел да бъдат избавени и върнати към функционалност.

„ Първата баня, която получи общината беше тази в Банкя през 2009 година Тя най-сетне ни беше трансферирана. Тя е една от най-старите, най-големите места в България, наричана още в онази ера „ Фабрика за здраве “. Тя е създадена с визията за балнеология, за лечебни процедури и за потребление на минералната вода за здравето на хората “, разясни той.

Чобанов напомни още, че допреди няколко години е имало съществени опити знакови обекти да бъдат приватизирани, което е застрашавало тяхното битие, тъй като множеството ползи били свързани с капиталови открити, а точно строителство на здания за други цели. През 2015 г. обаче по гледище на кмета Йорданка Фандъкова, Министерството на здравеопазването извадило от листата за приватизация баните в „ Овча купел “ и „ Горна баня “ и по този начин те били избавени.

Попитан дали могат да се намесят и в спасяването на банята в „ Княжево “, зам.-кметът изясни, че тя не е благосъстоятелност на общината.

„ Ние нямаме потенциал да поемем повече обекти от колкото към този момент сме взели. 2009 година Това са скъпи обекти. Тук огромната задача е да осигурим ресурса, който е нужен. Смятам, че страната има задоволително благоприятни условия да я реставрира. Там има прилежащи парцели и може да се мисли и за основаване на концесия “, разяснява Чобанов и добави, че като цяло капиталовият интерес от страна на бизнеса към подобен тип начинания е доста слаб.

По отношение на постройката на Централната баня в София, където се обитава и Регионалният исторически музей -София, зам.-кметът сподели, че възможното възобновяване на работата на басейните няма да попречи на активността на музея и те ще работят взаимно.

Тодор Чобанов разяснява още, че не е допустимо да се сложат кранчета на минералната вода, която се намира в съседство на Централната баня и е със свободен достъп.

„ Ако някой постави кранче на минералната вода извора ще избие на друго място. Този тук особено е променял много интензивно параметрите си. Дебитът сензитивно е понижен през годините “, изясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР