Общият обем на пазара на логистични и индустриални имоти в

...
Общият обем на пазара на логистични и индустриални имоти в
Коментари Харесай

Логистичните и индустриалните имоти остават най-търсените активи в ЦИЕ

Общият размер на пазара на логистични и индустриални парцели в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ)-12 (включващ Албания, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия) е повишен до над 65 млн. кв. м.

25 млн. кв. м са ситуирани в и към столиците на страните, демонстрират данни от нов отчет на Colliers, представен от Българска телеграфна агенция.

" Настоящата наличност на пазара на логистични и индустриални парцели може да бъде категоризирана като ниска, като на множеството пазари се регистрират равнища на незаети площи под 5%.

Голям % от новото предложение е на правилото " създаване по поръчка " (build-to-suit), а общоприетото спекулативно строителство в района заема по-малък дял от общия размер на плануваните планове.

Съществуват няколко фактора, които могат да повлияят на търсенето на даден пазар и на процеса на взимане на решения. Регионът на ЦИЕ е идеално ситуиран в сърцето на Европа и има отличен достъп до интернационалната транспортна мрежа, която претърпя усъвършенствания през последните няколко години ", съобщи Доминика Йедрак, шеф пазарни изследвания, Colliers CEE.

Търсенето на логистични и индустриални парцели в ЦИЕ-12 през последните няколко години е мощно и се движи главно от секторите 3PL (договорна складова логистика), търговия на дребно и дистрибуция, следвани от лекото произвеждане, автомобилната индустрия и бързооборотните артикули.

" Поради продължаващата война в Украйна във всички страни от ЦИЕ-12 през 2022 година се наблюдаваше повишаване на цените на горивата и на строителните материали (и по-ниска наличност), непълен срив на веригите за доставки и висока растяща инфлация.

Това докара до удължение на периодите за строителство на нови планове в сегмента и до повишение както на наемите, по този начин и на възвръщаемостта.

В множеството случаи обаче до края на 2022 година обстановката стартира да се стабилизира, цените на горивата и строителните материали започнаха да спадат, инфлацията се покачваше по-бавно и строителните бизнесмени усилиха интензивността си.

Понастоящем обсъжданията сегмент към момента се показва добре, макар лекото закъснение. Прогнозираме, че през актуалната 2023 година той ще продължи да се възвръща ", прибавя Доминика Йедрак.

Производственият бранш в ЦИЕ-12 е друг в обособените страни. Най-големият оборот през 2020 година е регистриран в Полша, на която се падат към 38% от общия размер за ЦИЕ-12, следвана от Чехия (19%) и Унгария (12%).

Най-развитият индустриален бранш в ЦИЕ-12 през 2020 година на база осъществен оборот е автомобилният.

Напоследък в района се следи доста нарастване на запитванията от производители на акумулатори за електрически коли – това чакаме да се резервира като наклонност през идващите години.

Вторият бранш с най-голям оборот в ЦИЕ-12 е хранителният. Регистрира се и засилен интерес към индустриални площи от страна на азиатски клиенти, главно от Китай и Южна Корея.

Прогнозата на Colliers, е че индустриалният бранш в страните от ЦИЕ-12 ще продължи да нараства доста през идващите години.

Това се дължи частично на по-евтината работна ръка и по-ниските наемни цени, в съпоставяне със страните от Западна Европа.

Докато Западна Европа стартира постепенно да изчерпва земята за създаване на огромни индустриални мощности, то страните от ЦИЕ-12 се характеризират с релативно висока наличност.

Тенденцията към " nearshoring ", " friendshoring " и " reshoring " може да повлияе позитивно върху скоростта на развиване на този сегмент в ЦИЕ-12, показват още от компанията.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР