Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравноинформационна система

...
Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравноинформационна система
Коментари Харесай

Над 68 000 е-рецепти се издават на ден в България

Общият брой на издадените електронни предписания през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надвиши 20 млн., като половината от тях са осъществени през последните 8 месеца. Средно дневно се издават по над 68 000 е-рецепти. Централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули бе построена от „ Информационно обслужване “ АД в рекордно къси периоди и пусната в употреба при започване на февруари 2021 година

„ Електронните предписания понижиха фрапантно риска от погрешно разпределяне на лекарства и облекчиха оптимално пациентите, лекарите и фармацевтите “, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов.
По думите му модулът е една от най-често употребяваните електронни услуги в България.

Общият брой на лекарите, които са работят с НЗИС, е над 15 000, а към системата сполучливо са свързани над 3 550 аптеки от цялата страна. Над 4 000 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите.

Модулът за вписване на електронни прегледи в НЗИС също регистрира внушителни резултати. За по-малко от 8 месеца през системата са регистрирани над 10 млн. прегледа. Средно дневно се правят по 130 000 е-прегледа. Системата дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти и оторизирани здравни лица имат цялостна проследимост на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучвания и други

До този миг през НЗИС са издадени и над 5 млн. електронни посоки. От тях близо 2.8 млн. са посоки за лабораторни проучвания. За по-малко от 3 месеца, откогато бяха въведени новите функционалности на системата, са издадени съвсем 2 млн. посоки за експерт, над 190 000 документа за високоспециализирани действия и 100 000 посоки за здравна експертиза. За по-малко от месец са издадени над 200 000 електронни посоки за хоспитализация, като приблизително дневно се записват по над 10 000 електронни документа. С модула за е-хоспитализации работят над 350 лечебни заведения.

„ За по-малко от 2 години „ Информационно обслужване “ АД сътвори чаканите повече от 20 години съществени системи за електронизирането на процесите в извънболничната и болничната помощ, с което на процедура бе сложено началото на електронното опазване на здравето в България “, сподели изпълнителния шеф Ивайло Филипов.
По думите му в до края на годината се чака да бъде напълно актуализирано електронното здравно досие на пациента посредством достъп през браузър, стартиране на мобилно приложение, въвеждане на е-пациентски лист, дентални услуги, нови регистри и списъки и други функционалности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР