Общите приходи на софтуерната индустрия растат с 12.1% до 8.1

...
Общите приходи на софтуерната индустрия растат с 12.1% до 8.1
Коментари Харесай

Ръстът на софтуерната индустрия се забавя значително

Общите доходи на софтуерната промишленост порастват с 12.1% до 8.1 милиарда лева, сочат данните на БАСКОМ. Това е двойно по-нисък растеж по отношение на година по-рано. Основната тематика при представянето на отчета " Барометър " още веднъж бяха налози и осигуровки.
Приходите на българския софтуерен бранш са достигнали близо 8.1 милиарда лева през 2023 година, което им отрежда дял от 4.5% в целия БВП (БВП) на страната. Това сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) от годишния отчет " Барометър ". Ръстът за 2023 година по отношение на 2022 година обаче е 12.1%, близо два пъти по-нисък по отношение на този година по-рано, когато бе 23.7%. През последните пет години той непроменяемо бе над 20%. Данните за тази година са планирани.

Основната причина за това е интернационалната икономическа конюнктура. Според ръководителя на управителния съвет на БАСКОМ Доброслав Димитров допреди няколко месеца прогнозите за 2023 година са били доста по-оптимистични, само че поради съкращения в бюджетите на външни клиенти те са били понижени. Димитров акцентира няколко пъти, че 85% от българските софтуерни компании работят за външни пазари и протичащото се в България не им се отразява, само че протичащото се по света - да.
Реклама
Очакванията са през идващите две години секторът да продължи да пораства и приходите да доближат 12 милиарда лева през 2025 година, от които 10 милиарда лева да са износ.

БАСКОМ и отчетът " Барометър " включват в себе си единствено компании, които се занимават съответно със програмен продукт, т.е. в изчисленията не влиза приносът на софтуерни отдели към несофтуерни компании, както и аутсорсинг компании.
Основната тематика - налози, налози и отново налози
Тазгодишното събитие на БАСКОМ бе доминирано от една тематика - плануваното повдигане на оптималния застрахователен приход (МОД) от страна на Министерството на финансите. БАСКОМ, която твърди, че тази мярка се отразява непропорционално доста на софтуерния бранш, тъй като единствено при него високите заплати са осветлени, е срещу повдигането на осигуровките.
Реклама
Спорът сред софтуерната промишленост и министъра на финансите Асен Василев е остарял. Той стартира още в края на 2021 година, когато Василев стана за пръв път финансов министър в постоянно държавно управление на Кирил Петков. - без предвидимост и при бюджет, който в последна сметка влезе в Народното събрание с няколко месеца забавяне.

Сега позицията на БАСКОМ е по-твърда, като съгласно вътрешно изследване в самата асоциация безусловно нито една компания - 0% от запитаните - не поддържа или схваща концепцията на министерството да се вкара автоматизирана формула за повдигане на МОД. Според формулата на МФ до 2026 година разходът за един чиновник на работодателите ще се увеличи със 195 лева на месец по отношение на в този момент.

БАСКОМ твърди още, че един чиновник в софтуерната промишленост заплаща три пъти повече налози и осигуровки, в сравнение с междинното за страната. Според прогнозните данни за 2023 година общо секторът ще заплати 2 милиарда лева налози и осигуровки.

Извън данъчната тематика от БАСКОМ означиха, че през тази година са наети 1300 души по програмата за сини карти, ориентирана към привличане на висококвалифицирани хора от страни отвън Европейския съюз (ЕС). Доброслав Димитров уточни, че въпреки това да е 13 пъти нарастване по отношение на година по-рано, като безусловно число броят е невисок. От тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР