Най-високата дървена вятърна турбина в света започна да се върти

...
Най-високата дървена вятърна турбина в света започна да се върти
Коментари Харесай

Най-голямата дървена турбина в света

Най-високата дървена вятърна турбина в света стартира да се върти предходната година покрай град Скара, близо до Гьотеборг в Швеция – страна, известна със своите мебели от дърво.

С обща височина 150 метра, плюс перките, турбината има 105-метрова кула, построена от дърво, съгласно компанията, която стои зад построяването ѝ, Modvion.

Както оповестява BBC News, 2-мегаватовият генератор на кулата стартира да се върти и да доставя електрическа енергия на локалната електропреносна мрежа в края на предходната година, осигурявайки зареждане на към 400 семейства.

Вятърната сила е един от най-евтините и най-устойчиви енергийни източници, налични през днешния ден. Тя обаче има своята цена. Повечето турбини са направени от стомана – здрав метал с огромен въглероден отпечатък. А колкото по-мощна е една турбина, толкоз по-голяма кула изисква, което усилва търсенето на този тежък метал.

В устрема си да преодолее точно този проблем Modvion създава по този начин наречения „ Вятър на смяната “ – първата дървена кула за вятърни турбини с комерсиална цел.

„ Вятърът на смяната “ на Modvion в развой на сглобяване в шведската им фабрика.
Снимка: Modvion

Конструкцията може да се построи на място в 7 секции с общо 28 модула. Тази модулност улеснява превозването ѝ по пътищата и по море, за разлика от стандартните стоманени кули, които могат да бъдат призрачен сън за преместване.

Стените на турбинната кула са направени от 144 пласта ламиниран фурнирен дървен материал с дебелина 3 милиметра, които са залепени и компресирани дружно. Дървесината е от към 200 смърча, същия тип, който се употребява за коледни елхи, като всички те са отглеждани по резистентен метод.

„ Това е нашата загадка “, споделя Дейвид Оливегрен, съосновател на Modvion, някогашен проектант и строител на лодки. „ Дървото и лепилото са съвършената композиция, знаем това от стотици години. И защото дървото е по-леко [от стоманата], можете да построите по-високи турбини с по-малко материал. “

Сравнително дребна дървена вятърна кула няма да направи забележителна крачка за справяне с световната климатична рецесия. Въпреки това от Modvion имат вяра, че тя потвърждава, че концепцията им работи и има огромен капацитет, и мечтаят за още по-смели проекти в бъдеще. До 2027 година компанията желае да основава по 100 дървени кули всяка година, може би в доста по-голям мащаб от настоящия.

„ Потенциалната височина на една кулата е 1500 метра “, споделя Modvion на своя уеб страница.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР