Общинският гаранционен фонд на София ще гарантира до 50 на

...
Общинският гаранционен фонд на София ще гарантира до 50 на
Коментари Харесай

София намалява размера на гаранцията за кредитите на малкия бизнес

Общинският гаранционен фонд на София ще подсигурява до 50 на 100 от размера на банковите заеми, които засегнатите от рецесията дребни и междинни предприятия в столицата имат намерение да изтеглят. Това излиза наяве от известие на кмета на столицата Йорданка Фандъкова за идните ограничения, които управляващите ще предложат за гласоподаване от Столичния общински съвет. Съобщението дойде след днешното съвещание на икономическия съвет, който Фандъкова създаде преди дни. В него влизат Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система, Георги Ангелов от " Отворено общество ", Иван Нейков, Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма, Надя Шабани от Центъра за нестопанско право, зам.-кметовете на София Владимир Данаилов и Дончо Барбалов и ръководителят на икономическата комисия в СОС Николай Стойнев от ГЕРБ.

" Разделихме ограниченията в две посоки – финансова поддръжка и административни облекчения ", заяви Фандъкова във " Facebook " след онлайн съвещанието на съвета. Тя добави, че измежду финансовите ограничения влиза " обезпечаване на банкови гаранции за дребни и междинни предприятия посредством Общинския гаранционен фонд до 50% от размера на заема ".

Обявеният % на гаранциите по банковите заеми за МСП в София се разграничава съществено от съотношението, което преди дни дадоха обещание обществено шефът на бюджетната комисия в СОС Георги Георгиев от ГЕРБ и заместникът на Фандъкова - Владимир Данаилов. В изявление за Българска национална телевизия на 25 март Данаилов сподели, че предлагането на икономическият съвет ще бъде гаранционният фонд да обезпечава до 80 на 100 от взетите заеми. " А не 50%, както е в този момент ", написа Данаилов по-късно във " Facebook ". Същото предложение направи и Георгиев, представен от " Капитал ".

Днес Фандъкова разгласи още, че пакетът с ограничения ще бъде финализиран окончателно в сряда. " Задачата ни е да използваме по най-ефикасния метод опциите на общината, с цел да помогнем на дребния и междинен бизнес в София, който е обиден от рецесията, както и да създадем тласъци за бързо възобновяване на стопанската система на града ", разяснява тя в обществената мрежа.

Останалите финансови ограничения на Столичната община към компаниите в София включват:

-Удължаване на периода за заплащане на такса боклук за първото тримесечие от 30 април до 30 юни.
-Удължаваме с 1 месец служебния абонамент на тези компании, които заради затварянето на зоната не са го ползвали;

-Освобождаваме от такса „ тротоарно право “ тези компании, които не са работили за времето на изключителното положение;

-Освобождаване от наем на тези наематели на общински парцели, които са наранени от наложените противоепидемични мерки;
- Осигуряване на 60% от личните доходи на общинските театри и други културни институти от общинския бюджет, с което да га
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР