Община Стара Загора ще изготви проект за запазване и социализиране

...
Община Стара Загора ще изготви проект за запазване и социализиране
Коментари Харесай

Откриха случайно антична гробница в Стара Загора

Община Стара Загора ще изготви план за опазване и социализиране на открития през вчерашния ден /21.07./ в региона на парк " Зеления чеп " неповторим обект от времето на антична Августа Траяна. Според първичните изследвания се касае за светилище на раннохристиянски страдалец – мартириум или фамилна гробница от 2-3 век, предава БНР Стара Загора.

Откритото оборудване се намира в източния некропол на Августа Траяна. В утринния блок на Радио Стара Загора дректорът на РИМ – Стара Загора Петър Калчев сподели, че не е изключено в оборудването да е заровен почитан гражданин на Августа Траяна и неговото семейство. Първоначалната догадка на археолозите беше под мартириума да има гроб на раннохристиянски страдалец. Вместо това обаче учените попаднаха на огромно помещение с открити все още три погребения.

" В Стара Загора за първи път откриваме такова огромно гробно оборудване. То е добре непокътнато, диаметърът му е към 10 метра с 6 ниши в стените, начело има кулоар, който е доста добре построен, вътре е с доста качествена зидария с фина замазка ", сподели Петър Калчев. Той добави, че на място към този момент е почнал работа и антрополог, който ще откри точния брой на телата в гробницата



След привършване на проучвателните действия ще бъде направен план за преобразяване на оборудването в туристически обект, добави Милена Желева, зам.-кмет на община Стара Загора:

" Категорични сме, че ще запазим този обект и след неговата реституция и консервация ще създадем всичко допустимо той да бъда социализиран, т.е. да има безспорен достъп на гости и туристи до него. "

До привършване на археологическите изследвания е обезпечена денонощна полицейска защита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР