Община Несебър е известна с богатата си история и уникалното

...
Община Несебър е известна с богатата си история и уникалното
Коментари Харесай

Балотажът слага край на феодалния модел в Несебър

Община Несебър е известна с богатата си история и неповторимото си културно-историческо завещание.  Дълги години, обаче, тази община е сложена пред провокации в ръководството, които дължат своето начало на феодалния модел. Този модел на ръководство може да се характеризира с недостижимост и лимитирано присъединяване на жителите в ръководството, само че все пак е преобладаващ през последните 16 години в общината.

Феодалният модел в Несебър

В продължение на цели 16 години ръководството на община Несебър беше несъмнено от мощни местни кланове и забавни по групи, които наследяваха властта и направляваха основните институции. Начело на всичко това стои Николай Димитров, подкрепян през годините от разнообразни стопански кръгове, които се обогатяват за сметка на общинските бюджети.

Множеството сигнали за корупция, следствията на институциите през годините за злоупотреби с публични средства, свадите за нелегално заграбени или закупени общински парцели с нагласени търгове,  са единствено част от феодалният модел на ръководство, които се виждаха и с просто око, само че в следствие биват замитани под килима, по една или друга причина.

Този модел на ръководство, сходен на средновековния феодализъм, не оставя място за  присъединяване на жителите в ръководството на общината.

Цели 16 години няма и отчетност на определените, всичко, което би трябвало да се взема решение, постоянно е с предупреден край.

Трябва да се означи, че моделът съумява да сътвори даже и своите подвластни гласоподаватели, които против минимално възнаграждение или обезпечено работно място на минимална заплата, гласоподават под строй на всеки избор.

Доказано е от дълго време, че в модел, основаващ се на взаимозависимост, всеки, който си разреши да изрича мнение друго от това на властта, бива преследван и наказван.

Може ли да има смяна след изборите на 29.10.2023 година?

Реклама

Балотажът като миг на смяна

Сигурният балотаж, който се обрисува на тези локални избори, поради многото претенденти за кмет на община Несебър в изборния развой през тази година, може да се окаже най-голямата стъпка за превъзмогването на този вид на ръководство в община Несебър.

Балотажът дава на жителите опцията да избират още веднъж, в случай че някой от претендентите не завоюва безспорното болшинство в първия избирателен кръг.

Затова този развой освен усилва възможностите на най-хубавия претендент, само че също по този начин слага акцент върху конкуренцията и отговорността на претендентите в конкуренцията.

Промяната в община Несебър

Чрез провеждането на балотаж жителите на община Несебър може да станат и доста по-активни в изборния развой, който да докара и до смяна в ръководството.

С провеждането на балотаж българите могат да се почувстват още по-силно ангажирани и ще имат опцията да избират от двама претенденти, които в действителност отразяват техните ползи и потребности.

Един нов метод към ръководство приключва властническата власт, която през последните 16 години черпи дивиденти от всички запаси свързани с публичните финанси в общината. Този нов метод отваря пътя към по-прозрачно и отговорно ръководство.

Една смяната в ръководството на община Несебър ще има дълбоки стопански и обществени изгоди. По-голямото присъединяване на жителите в ръководството ще докара до по-добро потребление на нейните запаси за развиването й.

Всичко това ясно потвърждава, че балотажът може да изиграе сериозна роля в във възобновяване на демократичният дух.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР