Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора

...
Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора
Коментари Харесай

Радев: От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще зависи и успехът на работата му

Обществото би трябвало да получи гаранции за сполучливия ход по избора на идващия основен прокурор – ясни критерии, транспарантна процедура и задоволителна и добра обоснованост на номинациите за поста. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тематика „ Предстоящ избор на основен прокурор – критерии  и публични упования “. За присъединяване са поканени представители на неправителствения бранш – организации, имащи отношение към правосъдната система и съсловни професионални  организации на адвокати.

Държавният глава към този момент организира срещи по тематиката с основния прокурор Сотир Цацаров, ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд - Лозан Панов и Георги Чолаков, с министъра на правораздаването Данаил Кирилов, с основния контрольор в Инспектората към Висш съдебен съвет Теодора Точкова и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. При откриването на кръглата маса президентът уточни, че извършените съвещания с представителите на правосъдната и изпълнителната власт са „ явен сигнал за огромната значителност на избора на идващ основен прокурор и нуждата това събитие да стои във фокуса на публичното внимание “.

„ Главният прокурор е претрупан с високи публични упования, предстоят му тежки задания, по тази причина е значимо още на старта на своята активност той да се употребява с високо публично доверие “, съобщи Румен Радев. Президентът уточни, че високите упования към процедурата са нужни и оправдани поради отредените по Конституция функционалности на основния прокурор - за реализиране на контрол за правда и методическо управление на всички прокурори. „ Това е значим фактор за ефикасна битка с престъпността, с корупцията, за одобряването на законността “, добави президентът.

Президентът сложи въпроса за съответните измерители на плануваните в закона критерии при избора - високия етичен стандарт, висока професионална подготвеност, изявена самостоятелност и воля за налагане на законността. Важно е по какъв начин ще бъде оценена изявената самостоятелност на идващия основен прокурор, тъй като от неговата храброст и гражданска отговорност зависи триумфа на неговата бъдеща активност, съобщи Румен Радев.

„ Във всички съвещания, които организирах, се повеждам от правилото за разделяне на управляващите, само че и не подценявам моето обвързване, защото в края на процеса подписвам указа за назначението “, съобщи Румен Радев. Държавният глава уточни, че задачата на консултациите е те да насочат  фокуса към процедурата и по тази причина е значимо и мнението на неправителствения бранш, поканен на кръглата маса през днешния ден.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР