Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване

...
Ясно е, че тези списъци не са списъци за отстраняване
Коментари Харесай

Митов за сайта "Миротворец": Ясно е, че тези списъци не са за отстраняване на хора

Ясно е, че тези описи не са описи за премахване на хора, само че и не способстват за положителните взаимоотношения. Това съобщи пред публицисти ръководителят на комисията за надзор над службите за сигурност към Народното събрание Даниел Митов от ГЕРБ-СДС след чуване в комисията на ръководителите на службите за сигурност поради уеб страницата " Миротворец "

Депутатите от комисията изслушаха през днешния ден ръководителите на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев и на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) Антоан Гечев, шефът на Служба " Военно разузнаване " бригаден военачалник Венелин Венев и началникът на Националната работа за защита (НСО) бригаден военачалник Емил Тонев по отношение на интернет уеб страницата " Миротворец ", където е оповестена база данни за лица, които съгласно уеб страницата са врагове на Украйна. Сред тях има и български жители.

Хубаво е български жители да не попадат в описи, които някой може да си интерпретира, сподели Митов. По думите му ще бъде работено с Украйна, с цел да е ясно, че сходен вид платформи не основават условия за добра връзка.

" Службите ни дадоха нужната информация във връзка с самия уебсайт - от какъв брой време съществува, какъв е профилът му и по какъв начин се е променял във времето. Сайтът е бил на вниманието на съществени интернационалните организации като Г-7, Организация на обединените нации, Европейската комисия, които във времето са имали начинания, тъй че да лимитират дейностите на платформата, изключително във връзка с публикуването на персонални данни на лица без тяхното единодушие ", разяснява Митов. Инициативите не са довели до резултата, сподели още той.

Според него е належащо България да поддържа сходен вид начинания, с цел да се стигне до ограничение на изявленията в уеб страницата и метода, по който действа:

" Ние сме уверени, че е належащо българската страна, през институциите, които имат отношение, главно Министерство на външните работи, да поддържат сходен вид начинания, тъй че да се стигне до ограничение на изявленията в този уебсайт и методът, по които той действа. Службите ще създадат оценка дали има някаква евентуална опасност, ще ни осведомят и ще осведомят и останалите институции, които имат отношение по тази тематика ", означи Митов.

" Със сигурност ние ще работим с украинската страна, с цел да сме наясно, че сходен вид платформи не основават условия за добра връзка. Хубаво е български жители и жители на трети страни да не попадат в някакви описи, които някой може да си интерпретира както си пожелае. Ясно е, че тези описи не са описи за премахване на хора по никакъв метод, само че и не способстват за положителните връзки ", акцентира той.

От февруари 2021 година Европейският парламент упорства уеб сайтът " Миротворец ", в който има описи с хора, нарочени за " врагове " на Украйна с подтекст да бъдат премахнати, да бъде закрит, сподели евродепутатът Елена Йончева, която също е част от листата на уеб страницата от 2018 година.

Посолството на Украйна в България излезе с позиция по тематиката и съобщи, че активността на публичната организация „ Миротворец “ по никакъв метод не е обвързвана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява формалната политика на Украинската страна.

По-рано през днешния ден от " Българска социалистическа партия за България " обявиха, че ще внесат сигнал до Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и желаят чуване на службите за уеб страницата " Миротворец ".

Митов не отговори на въпрос дали Кристиан Вигенин е изискал да има защита, съобщи БНР.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР