Образът на свети великомъченик Георги в християнските икони се изобразява,

...
Образът на свети великомъченик Георги в християнските икони се изобразява,
Коментари Харесай

Легендата за Свети Георги

Образът на свети великомъченик Георги в християнските икони се изобразява, като възседнал на бял кон, а дългото му копие е забито в устата на заплашителен дракон. Тази славна сцена е въодушевена от поверие, което споделя за преживелица, станала покрай град Вирит, сегашен Бейрут, близо до град Лида, където лежало тялото на светеца. Историята е разказана и в житието му. Според легендата, на връщане от войнски поход, свети Георги видял госпожица да плаче край езеро покрай град на езичници. От момичето схванал, че хората там почитали като господ един голям дракон, който живеел в езерото, по тази причина всяка година му обричали като жертва по една госпожица. Тази година бил ред на царската щерка.

 Светецът-воин опитал да убеди нейния татко да се откаже от злокобния господ и кървавите жервоприношения в негова чест, а да одобри християнската религия. Накрая царят склонил да се покръсти дружно с целия си народ, само че единствено в случай че младият войник потвърди нескрито силата на своя Бог и победи змея. Съгласил се Георги и приседнал до царската щерка край езерото. Малко откакто склонил глава в скута й, храбрецът задрямал. Изведнъж водите на езерото се разбушували и от тях се посочил големият дракон, който се устремил към обречената му жертва. Девойката заплакала ужасена, а една от сълзите й капнала върху лицето на момъка и го разбудила. Скочил момъкът на крайници, сграбчил оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог и се насочил към змея. С един удар посякъл главата му. От туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки. Запрегръщали се със своите плачещи родители, които също пристигнали на брега и всички се радвали на свободата и спасението си.

Легендата за Розовата котловина

 Царят удържал думата си и в този ден той и целият му народ приели християнството. А Св. Георги се прибрал вкъщи си, където към този момент били знаели за славния му героизъм... За тази победа над чудовището и за показаното геройство в борбите, свети Георги се назовава Победоносец и се смята за настойник на бойците. Св. Георги e един от дребното светци, уважаван и прочут както от християни, по този начин и от мюсюлмани.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР