Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски: Мъдри народе на силна държава!

...
Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:
Мъдри народе на силна държава!
Коментари Харесай

Зеленски: Ирпин е освободен, отблъскваме окупаторите и от Киев

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Мъдри народе на мощна страна!

Днес имаме положителни вести. Нашите бранители настъпват в Киевска област, възвръщайки контрола над украинска територия. Ирпин е освободен. Много добре! Благодарен съм на всеки и всяка, който работи за този резултат. Окупаторите са изтласкани от Ирпин. Отблъскват ги и от Киев. Но въпреки всичко е рано да се приказва за сигурност в тази част от региона. Боевете не престават.

Руските войски управляват северната част на Киевска област, разполагат с запаси и жива мощ. Опитват се да възстановят разрушените подразделения. Нивото на загубите им даже от 90% не е мотив да спрат. Стотици и стотици единици изгорена и изоставена вражеска техника не ги убеждават в това, че това ще се случи с всеки.

Чернигив, Суми, Харкив, Донбас, югът на Украйна - обстановката на всички места остава напрегната, доста сложна. Това е безмилостна война против нашия народ, против нашите хора, против нашите деца. Към този ден се знае, че са починали 143 деца. Мариупол остава блокиран. Руските войски не позволиха през днешния ден да се провежда никакъв филантропичен кулоар, не позволиха режим " тишина ". Затова в този момент обстановката би трябвало да се възприема уравновесено, умно. Доколкото може. Без несъразмерна еуфория от триумфа. Но и без самонавиване. Все още ни би трябвало време. Все още имаме потребност от оръжия. Все още би трябвало да се борим, би трябвало да сме търпеливи. Не можем да си позволим да хабим страстите сега. Не можем да завишаваме упованията. Просто да не прегорим.

Разговарях с водачите на страните сътрудници. Беше доста деен дипломатически ден. С премиера на Англия Джонсън, министър-председателя на Канада Трюдо, канцлера на Германия Шолц, министър-председателя на Италия Драги и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Договорихме се с Англия за още по-голяма поддръжка за нашата защита и за усилване на глобите против Руската федерация. Канада също по този начин поддържа по-строга реакция от страна на света на злополуката, основана от съветските войски в украинските градове.

В диалог с немския канцлер Шолц също обърнах доста внимание на нуждата от увеличение на санкционния напън върху Русия. Благодарих на президента на Азербайджан за филантропичната поддръжка, оказана на Украйна, осведомих за положението на нещата в териториите, където са влезнали съветски войски. Италия се съгласи да стане един от гарантите за сигурността на Украйна в съответната нова гаранционна система, която създаваме.

Утре ще продължа тази активност. Ще приказвам с други международни водачи. Ще работя с интернационалните организации, с народите на Европа и света. Украйна не може и няма да се съгласи с пасивната санкционна позиция на някои субекти по отношение на Русия. Не би трябвало да има никакви " замразени " пакети от наказания - т.е. в случай че съветските войски създадат нещо, едвам тогава ще има някакъв отговор... Минахме през тази история предходната година, когато казахме, че са нужни мощни превантивни наказания против Русия, с цел да се предотврати инвазия. Превантивният пакет не е изработен. Започна пълномащабна война. Сега има доста подмятания и предизвестия за това, че сякаш усилването на глобите, да вземем за пример под формата на ембарго върху доставките на съветски нефт за Европа, ще бъдат затегнати, в случай че Русия употребява химическо оръжие. Просто няма думи.

Помислете единствено до какво се сведе всичко. Чакайте химически оръжия... Ние, живите хора, би трябвало да чакаме... И белким всичко, което съветските военни вършат в този момент и към този момент са го създали, не заслужава петролно ембарго? Фосфорните бомби не заслужават? Обстрелът на химическо произвеждане и на атомна центрарала не заслужава? За нас е значимо пакетите от наказания да са задоволително ефикасни и съществени, поради това, което в този момент се прави от Руската федерация против Украйна.

Ако пакетите от наказания са слаби или не работят задоволително, в случай че могат да бъдат заобиколени, това основава в съветското управление рискова заблуда, че могат да продължат да си разрешават това, което вършат в този момент. И украинците заплащат за това с живота си. С хиляди животи. Затова от тази седмица сътворяваме група от специалисти в Офиса на президента – украински и интернационалните, които непрестанно ще проучват глобите наложени против Русия – върху какво те в действителност въздействат. Нашата цел е глобите да работят както би трябвало. И да няма опция да бъдат заобиколени. Това би трябвало да бъде задачата на целия либерален свят, без изключения. Без нито едно. През седмицата ще приказвам в парламентите на страните сътрудници: Дания, Норвегия, Холандия, Гърция, Австралия. Важно е, че това са речи освен пред политици, това са речи пред обществата.

Пред милиони хора, които желаят да чуят Украйна и са подготвени да я чуят, с цел да ѝ оказват помощ и да я поддържат. Които усещат, че се борим за общата си независимост. Един за всички хора на нашата земя. Навсякъде ще наблягам, че никой няма право да употребява живота на украинците, с цел да спести каквито и да било приходи в Русия или взаимно с Русия. И украинците не би трябвало да умират единствено тъй като някои не могат да намерят смелостта да предадат нужното оръжие на Украйна.

Страхът постоянно те прави виновен. Ако някой се опасява от Русия, в случай че се опасява да вземе нужните решения, които са значими за нас, по-специално да получим самолети, танкове, нужна артилерия, снаряди, то това прави тези хора виновни за злополуката, основана от съветските войски в нашите градове. Защото в случай че са могли да избавят, трябваше да избавят. Народите на Европа, народите по света несъмнено ще ме чуят и ще ме поддържат. А всички политици би трябвало в този момент да се замислят какво ще остане от тях, в случай че не дават отговор на позицията на народа си.

И най-после. Вече обичайно. Точно преди да напиша този апел към вас, скъпи украинци, подписах два значими указа за награждаване на военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна с държавни награди. По искане на нашия главнокомандващ се награждават 302 наши бранители.

Благодаря за службата на всички вас!

Слава на всички наши Герои!

Слава на Украйна!



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР