От векове философи и учени размишляват върху мистерията на съзнанието.

...
От векове философи и учени размишляват върху мистерията на съзнанието.
Коментари Харесай

Електрони и атоми може да имат съзнание

От епохи философи и учени размишляват върху мистерията на съзнанието. Как материята може да породи субективно прекарване? Защо се усещаме обособени същества със лично светоусещане?

Изследователите Там Хънт и сътрудника му Джонатан Скулър от Калифорнийския университет в Санта Барбара са дефинирали нова доктрина, която може да хвърли светлина върху тези въпроси. Предложената от учените „ резонансна доктрина на съзнанието “ гласи, че съзнанието поражда от синхронизирани трептения или резонанс.

Всичко във Вселената непрестанно вибрира, даже обектите, които наподобяват неподвижни. Когато разнообразни вибриращи обекти се съберат, те постоянно стартират да вибрират на една и съща периодичност, създавайки феномен, наименуван спонтанна самоорганизация.

Неврологичните проучвания демонстрират, че синхронизирането на невроните в мозъка е обвързвано с разнообразни видове схващане. Например гама вълните, характеризиращи се с високочестотни вибрации, са свързани с усещането и фокусираното внимание. Бета вълните, свързани с възбудата, и тета вълните, свързани с релаксацията, също играят роля в основаването на умишлено прекарване.

Теорията за резонанса отива оттатък човешкото схващане и допуска, че всички неща имат някаква степен на схващане, даже камъните. Електроните, атомите и даже бактериите могат да имат обикновено схващане. Въпреки това, в биологични организми като животни и растения, по-сложните осведомителни пътища разрешават развиването на по-мащабно схващане.

Според тази доктрина съзнанието поражда от общи резонанси сред доста по-малки съставни елементи. Скоростта на тези резонансни талази дефинира размера и сложността на съзнателното създание.

Например, синхронизирането на невроните в човешкия мозък основава по-голямо умишлено образувание от синхронизирането на невроните в мозъка на мишка. По същия метод координираното намигване на светулки може да сътвори групово схващане, въпреки и по-малко комплицирано от това на обособена светулка.

Резонансната доктрина на съзнанието предлага единна рамка за схващане на съзнанието, която обгръща неврологията, физиката и философията. Подчертава смисъла на вибрациите и синхронизацията при оформянето на нашия индивидуален опит и допуска, че съзнанието е съществена характерност на Вселената.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР