Астрономите на НАСА са открили необичайна планета на 137 светлинни

...
Астрономите на НАСА са открили необичайна планета на 137 светлинни
Коментари Харесай

НАСА откри обитаема планета?

Астрономите на НАСА са разкрили необикновена планета на 137 светлинни години. Екзопланетата TOI-715 b, известна като „ Супер-Земя “, е 1,5 пъти по-голяма от Земята и обикаля в обитаемата зона към алена звезда. Планетата може да има удобни условия за живот.

Експертите възнамеряват да проведат повече проучвания на нейните характерности и атмосфера, с цел да дефинират дали TOI-715 b е евентуално обитаема планета-спътник. Космическият телескоп James Webb (JWST) и Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), който е изстрелян преди шест години, играят значима роля в проучването на екзопланети.

TOI-715 b към този момент е открита от интернационален екип от учени, които употребяват голям брой наземни телескопи, с цел да дефинират нейните характерности.

Резултатите от проучването демонстрират, че орбитата на TOI-715 b има къс интервал на въртене от единствено 19 дни, равностоен на една „ година “ по земните стандарти. Оказва се също, че едната страна на планетата постоянно е обърната към своята звезда, което може да аргументи обилни температурни съмнения сред дневната и нощната страна.

Освен това се счита, че в същата система може да съществува друга планета, сходна на Земята. НАСА споделя, че планетата може да е най-малката планета, открита от TESS в обитаемата зона и, дружно с други планети в зоната, ще бъде обект на по-подробно проучване благодарение на телескопа JWST. Може би в бъдеще ще се открият признаци на атмосфера на тези евентуално обитаеми планети.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР