Повечето алтернативи на месо и млечни продукти на растителна основа

...
Повечето алтернативи на месо и млечни продукти на растителна основа
Коментари Харесай

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

П овечето други възможности на месо и млечни артикули на растителна основа имат по-ниски равнища на наситени мазнини и по-високи фибри, в сравнение с техните аналози от скотски генезис, откриха откриватели. Те също имат доста по-слабо влияние върху околната среда, в това число по-ниски излъчвания на парникови газове, потребление на водни запаси и земеползване, съгласно обзор на доказателства за растителни други възможности на месо, сирене, яйца и кисело мляко. 

Изследователи от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), които проучиха над 90 изследвания и отчети от 2016 до 2022 година, допускат, че растителните други възможности могат да бъдат “полезна стъпка ” към здравословна и устойчива диета, макар че те показват, че хранителната стойност може да варира доста сред продуктите. 

Растителните други възможности " имат капацитета да бъдат по-здравословни и богати на хранителни субстанции " , споделиха те, само че прибавиха, че тяхното хранително наличие е комплицирано. 

Основната съставна част, както и техниките за обработка и марката, бяха жизненоважни при определянето на хранителната стойност на продукта и въздействието върху околната среда. 

Изследователите разкрили, че до момента в който другите възможности на растителна основа „ механически “ попадат в категорията на ултра-преработените храни (UPFs), хранителната стойност на някои артикули е в сходство с диетичните рекомендации, в това число с високо наличие на фибри и ниско наличие на наситени мазнини. Те прибавят, че посредством определяне на " ясно разделяне " сред по-малко модифицирани и свръхобработени артикули краткосрочните и дълготрайните въздействия върху здравето могат да бъдат по-добре оценени. 

Изследователите разясняват, че доказателствата сочат, че има позитивни изгоди за здравето от прекосяването към други възможности на растително месо и млечни артикули. Те настояват, че е належащо по-ясно етикетиране, с цел да се помогне на потребителите, които може би обмислят растителна диета, да създадат осведомен избор за своето здраве и влияние върху околната среда. 

Most plant-based meat and dairy alternatives have lower levels of saturated fat and higher fibre than their animal-derived counterparts, researchers have found

Read more
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР