Хиляди грузинци се събраха на митинг в столицата Тбилиси с

...
Хиляди грузинци се събраха на митинг в столицата Тбилиси с
Коментари Харесай

Хиляди грузинци протестират срещу закона за чуждестранното влияние

Хиляди грузинци се събраха на протест в столицата Тбилиси с искане държавното управление да анулира противоречивия закон за " задграничното въздействие ".


Страната е обхваната от всеобщи антиправителствени митинги от средата на април, когато ръководещата партия " Грузинска фантазия " още веднъж показа проектите си за приемане на закон, който прилича съветското законодателство, употребявано за заглушаване на инакомислието.

Година по-рано партията беше принудена да се откаже от сходна мярка след всеобща вълна от улични митинги, при които полицията употребява сълзотворен газ и водни оръдия против стачкуващите.

Развявайки знамената на Грузия и Европейския съюз, към 10 000 протестиращи се събраха довечера на централния площад " Република " в Тбилиси, като дадоха обещание да провеждат " европейски марш " по основната улица на столицата към Народното събрание, съобщи Агенция Франс Прес.

Митингът беше иницииран от към 100 грузински правозащитни групи и опозиционни партии, които до момента не се включваха в ежедневните митинги, доминирани от младежи.

" Властите, които още веднъж вкараха съветския законопроект, излизат отвън конституционната рамка и трансформират ориентацията на страната, предавайки непоколебимата воля на народа ", се споделя в изказването на уредниците.


Кандидатурата на Грузия за участие в Европейски Съюз и НАТО е залегнала в нейната конституция. Според изследванията повече от 80% от популацията поддържа европейската интеграция на страна.

" Грузинска фантазия " упорства, че е твърдо проевропейска и че препоръчаният закон има за цел само да " увеличи прозрачността " на задграничното финансиране на неправителствените организации. Критиците обаче упрекват партия, че насочва някогашната руска република към по-тесни връзки с Русия.

" Този закон, както и това държавно управление, са несъвместими с историческия избор на Грузия да бъде член на Европейски Съюз ", съобщи по време на митинга водачът на опозиционната партия " Ахали " Ника Гварамия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че законопроектът " не подхожда " на кандидатурата на Грузия за участие в Съюза.

През декември Европейски Съюз даде на Грузия формален статут на претендент за участие, само че означи, че Тбилиси ще би трябвало да реформира правосъдната и изборната си система, да понижи политическата поляризация, да усъвършенства свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди да стартира публични договаряния за участие. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР