Областните управи в Одрин и в две други съседни на

...
Областните управи в Одрин и в две други съседни на
Коментари Харесай

Одрин и две други съседни области забраниха провеждането на масови прояви

Областните управи в Одрин и в две други прилежащи на нея области - Къркларели и Текирдаг - не разрешиха провеждането на всеобщи прояви в областите ден преди плануван протестен поход на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите. Те се базират на рисковете за здравето поради скупчването на доста хора.

Валийството Одрин вкарва и ограничавания за влизането в града. Забраната за манифестации и демонстрации в Одрин важи от 8 часа през днешния ден до 8 часа на 17 юни, в Къркларели възбраната е до 20 юни.

Демократичната партия на народите разгласи, че от на следващия ден ще стартира „ Марш за народна власт против преврата " в символ на митинг против ареста на двама депутати и отстраняването на редица определени кметове на групировката.

Партията реши двете колони на марша да тръгнат от най-западната и най-източната области в Турция - Одрин и Хаккяри - и деянията да завършат на 20 юни в столицата Анкара. Предвидени са срещи с разнообразни представители на гражданското общество за разискване на документа за взаимна битка за народна власт в Турция, който от групировката оповестиха на 1 юни.

Маршовете ще бъдат ръководени от двамата съпредседатели на партията - Митхат Санджар и госпожа Первин Булдан. Ръководството на партията взе решението за провеждането на демонстрациите на 6 юни откакто трима опозиционни депутати, двама от които от политическата мощ, бяха арестувани. Имунитетът на тримата беше свален в Меджлиса на 4 юни и те бяха задържани от силите за сигурност към среднощ същия ден.

Изборът на Одрин като начало на деянията е алегоричен, защото в строго охраняван затвор в града се намира и някогашният съпредседател и претендент за президент на групировката Селяхаттин Демирташ. Той в събота съобщи, че апелът на ДПН за „ либерален алианс " не е покана за предизборна коалиция.

Той изясни, че става дума за общ апел за мъдрост и създаване на бъдеще към демократичните правила.

Демирташ беше задържан на 4 ноември 2016 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР