Нямаме претенции за Мастър шеф, но това ястие определено впечатлява

...
Нямаме претенции за Мастър шеф, но това ястие определено впечатлява
Коментари Харесай

Патладжани темпура

Нямаме искания за Мастър началник, само че това ядене несъмнено впечатлява с усет и визия

Необходими Продукти

● патладжани - 2 бр. /700 г/
● сол - 3 щипки
● олио - за пържене

Темпура


● брашно - 170 г
● вода - 300 мл ледено студена
● яйцa - 1 бр.
● сол - 1 щипка

Начин на подготвяне

Темпура е панировка, приготвена със ледено студена вода или друга течност, която се поддържа студена през целия развой до края на пърженето, с цел да може да се обезпечи оптимален контрастност при контакта сред горещата лой и ледената панировка, което основава една доста фина и хрупкава коричка.

Някои споделят, че темпура се подготвя с жълтък, други единствено с белтък, трети пък без яйце въобще. В някои предписания се среща даже набухвател.

Ето и моят вид, в тази ситуация с едни чудесни патладжани.

Зеленчукът се нарязва на тънки шайби и се поставя в щедро количество подсолена вода, с цел да се отдели горчивият сок - 30 минути до 1 час.

През това време се оставя във фризера съд със 300 мл вода.

Патладжанените кръгчета се изплакват и подреждат върху кухненска хартия, с цел да се отцедят и подсушат.

За темпурата яйцето се разрушава и се смесва със леденостудената вода, прибавя се брашното с малко сол и всичко се разрушава, с цел да няма бучки. Така приготвената панировка се поставя в по- огромен съд, цялостен с лед, с цел да се поддържа студена.

Олиото се загрява в необятен тиган до 180 градуса - температурата не би трябвало да е нито доста висока, нито доста ниска.

Шайбичките се потапят в студената панировка и се пускат в олиото единствено когато е достигнало нужната температура. Слагат се по толкоз, че да си плуват и пържат свободно в мазнината, без да се допират едно друго. Също по този начин е значимо да не се поставят по доста, с цел да не се намалява температурата на пържене и резултатът да се скапе.

Когато панировката добие леко златист тен (не би трябвало да потъмнява много), панираните патладжани се изваждат върху кухненска хартия, без да се поставят един върху различен, с цел да останат хрупкави.

Патладжаните темпура се сервират се топли или изстинали с чеснов сос.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР