Няма опасност от сериозни сеизмични разклащания, нито пък ще се

...
Няма опасност от сериозни сеизмични разклащания, нито пък ще се
Коментари Харесай

Експерт пред „Уикенд“: Сградите у нас ще издържат 8 по Рихтер!

Няма заплаха от съществени сеизмични разклащания, нито пък ще се получи резултата на доминото, който да срине надали не половин София при трус от 6-7 по скалата на Рихтер.  От времето на Тодор Живков до в този момент строителните компаниите са подлагани на непоколебим надзор.

За София от много време се знае, че е сеизмична зона и за това обектите се строят качествено – нито се пести от бетон, нито от арматура.

„ Нашите здания се проектират да устоят до 9 по скалата на Рихтер. Такива са условията. Панелните ни блокове, обратно на публикуваното мнение, са доста надеждни и здрави. При строенето им е имало надзор на извънредно равнище. В тях има земетръсни панели, които са наложителни.

Земестръсните шайби се конструират според от размера на блока. В един междинен по величина блок има 5-6 земетръсни шайби, които са във всички направления. Основните се слагат на асансьорната и на стълбищната клетка. Поради това се счита, че там е най-здравото и най-сигурно място в постройката. Обикновено конструкторите на постройката са планували, че при пожар, наводняване, земетресение или нещо друго, там ще има скупчване на доста хора на едно място.

Проблемите могат да дойдат от безразборното къртене. От това, че някой взема решение да преустрои жилището, да се разшири, като блъсне стената сред спалнята и терасата, примерно. Честа процедура е двустаен апартамент да се преустрои на тристаен. Но не бих споделил, че и това е кой знае какъв проблем, тъй като множеството жители са съзнателни и не „ местят ” стени.

Големите проблеми идват от партерните етажи – магазините и офисите, които се отдават чартърен. Всеки магазин почва личен ремонт. След 2 години, в случай че компанията напусне постройката и пристигна нов наемател, той също почва да кърти. Това отслабва основите на постройките и ги прави уязвими при земетресение.

Всички видяхме по какъв начин падат постройките в Турция – по един и същи метод, ниско долу се къса стоманобетонната колона. Разбира се, няма база за съпоставяне сред турското и българското строителство – ние сме на светлинни години пред тях. Турците залагат на количество а ние на качество ”, споделя пред кореспондент на „ Уикенд ” строителният шеф Христо Василев.

Реклама

Според него нямало значение дали дюлгерите са българи, турци, гърци, виетнамци или китайци. На обектите всички вършели добре работата си. Нямало и конструктор, който да си постави подписа, в случай че арматурата не е изпълнена по план до сантиметър или има изпуснати железа. Важна била и обработката при наливане на шайбите и колоните. Недопустимо било арматурата да няма 1,5 – 2 сантиметра бетоново покритие, тъй като с времето започвала да корозира.

Ролята на високия клас бетон и арматура давали гаранция за здравината и дълголетието на постройката. Нито една българска строителна компания не употребила пясък от Турция, тъй като доставката до нашите бетонови възли излизала много скъпо.

„ Ако се потвърди, че в Турция е употребен морски пясък, отговорните ще си понесат следствията. Там пипат крепко, като стане бяла! Недопустимо е сол да има контакт с бетон и арматура. Солта разяжда бетона и желязото, няма сплав сред обособените детайли (хоризонтални и вертикални). Това е все едно да строиш пясъчни кули – ясно е, че дълго няма да устоят. Няма да се учудя, в случай че е употребен морски пясък и китайско желязо, което е невисок клас, с цел да са евтини жилищата и да има взрив в строителството.

При нас въобще не се строи с такива материали, тъй като не дават отговор на стандартите ни, нито на тези на Европейския съюз. Каквото и да считат хората, България е известна с положителното си строителство. У нас не мисля че може да се икономиса кой знае какъв брой от материали, бетон, желязо и така нататък Ние сме си взели поуките от разрушителното земетресение в Стражица с епицентър Вранча.

За страдание, когато то се задейства, постоянно има отзвук и в България. Така стана и на 14 февруари, когато епицентърът на труса бе покрай Вранча и на 200 километра от София. Усети се в Сверозападната част на страната и в столицата ”, разяснява още Христо Василев, който е твърдо срещу хората да бъдат сплашвани със клюки, че ще последва нещо извънредно, тъй като не се строи качествено. От сходни клюки печелели само застрахователните компании и медиите, които помпали ефектен рейтинг.

През последните 30-35 години на територията на страната ни са станали единствено няколко трусове с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. Поражения имало, само че те били най-вече „ козметични ”. Случвало се да падат комини на остарели къщи, да се напукват здания, само че като цяло жилищният фонд оставал здрав.

„ Козметичните ” провали се дължали на разнообразни аргументи – от това, че хората нямали обичая да поддържат жилищата си механически изрядни до изцяло занемарени обекти, които били на една ръка разстояние от саморазруха. Христо Василев решително декларира, че съгласно него постройките в България биха могли да устоят даже на доста мощно земетресение, от порядъка на 7,5-8 по Рихтер. „ Дано в никакъв случай не ни се случи да го преживеем, де ”, чука на дърво въпреки всичко той.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР