Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията от лев в евро Това

...
Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията от лев в евро
Това
Коментари Харесай

Вл. Горанов: Няма нужда хората да си сменят левовете в евро

" Няма нужда от прекачване на спестяванията от лев в евро "

Това сподели пред БНР финансовият министър Владислав Горанов, запитан за решението на български инвеститори да сменят левовите си влогове в евро, поради признатите промени в Закона за Българска народна банка. Той за следващ път даде обещание, че левът ще резервира актуалният си курс до присъединението ни към еврозоната, и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има. 

В края на работната седмица депутати гласоподаваха курсът на лв. към еврото да не бъде закрепен в закон и да подлежи на договаряния с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, откакто нашата страна влезе в така наречен " чакалня на еврозоната ". Това стана с приемането на преходните и заключителните разпореждания на различен закон - Валутния закон.

" Няма безусловно никаква причина, в случай че не им се постанова да пътуват в Европа, да разменят левове против евро. Българският лев е привързан с корав курс - 1,95583 с еврото, и той ще остане привързан с този курс до замяната на лев с евро. И няма да има и хилядна от стотинката отклоняване в тази посока ".

Горанов приказва и във връзка изказаните през вчерашния ден пред БНР подозрения от " Бащата на валутния ръб " проф. Стив Ханке, че подозира някакво скрито съглашение с Европейски Съюз за влизането си в еврозоната, което ще наложи на страната дискриминационни условия. Ханке също по този начин бе категоичен, че България не би трябвало да приема еврото.

Ето по какъв начин Горанов отговори на въпроса дали е взел участие в срещи на високо равнище, в които от България е поискано нещо в допълнение и незнайно за обществото, с цел да получи зелена светлина за еврото:

" Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година Тази преписка може да се откри и на страницата на българското финансово министерство с съответните задължения, които ние сме си сложили като задания да решим до присъединението към ERM-2 и няма никакви секрети или спомагателни условия към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че сходни изказвания за някакви скрити съглашения или спомагателни условия към нас са по скоро в областта на спекулациите ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР