Няма грандове, няма джуджета – за Валенсия на Марселино Гарсиа

...
Няма грандове, няма джуджета – за Валенсия на Марселино Гарсиа
Коментари Харесай

Валенсия – отборът в топ форма на Европа, владее и „другия” футбол

Няма грандове, няма джуджета – за Валенсия на Марселино Гарсиа Торал няма противник, който да не може да бъде спрян. След като биха тимове от ранга на Реал Сосиедад, Бетис и Севиля, „ лос че” демонстрираха съвестност и победиха на терена и на предпоследния в Примера Алавес – „ Мендисороса”, където дребните размери и проектът на италианеца Джани ди Биази със отбрана от петима предпоставяха компликации. „ Бяло-черните” обаче преодоляха даже и без санкции си капитан и метроном в центъра Дани Парехо и този тест с помощта на ефикасността на тандема в офанзивата си и, най-много, на солидарния труд на 11 души на игрището и не престават с рекордния си поход.

Никога до момента Валенсия не бе започвала шампионата със 7 победи и 3 равенства в първите 10 кръга и при победа в семейството против изненадата Леганес ще сложи и ново върхово достижение по следващи победи в Ла Лига за клуба – седем.

Времето оказва помощ да се оцени добре свършената работа и да се подчертаят грешките. Валенсия бе изцяло изгубена в продължение на две години, преди да се завърне на огромната сцена; от безспорната незначителност мина към меренето на сили с същинските колоси. Това подвига в голяма степен и възможностите за завръщане в европейския хайлайф в Шампионската лига следващата година. Днес единствен Манчестър Сити на Джосеп Гуардиола с осемте си следващи победи е в по-добра форма на целия континент. Лацио на Симоне Индзаги – друга от сензациите в Европа, е наедно с „ лос че”, а тимове като Барселона, Наполи, Рома, Байерн (Мюнхен), Пари Сен Жермен, Олимпик Марсилия и Интер имат по-малко точки в последните шест кръга.

В Топ 5 на лигите на континента единствено Сити (8), Наполи (8) и Барса (7) са нареждали повече победи една след друга от началото на този сезон. В другите лиги единствено чешкият Виктория Пилзен (12 от 12 победи), българските ЦСКА (8) и Лудогорец (7) и португалският Порто (7) са имали в този интервал повече следващи победи от войската на Марселино. Всеки шампионат е друг, но… цифрите са си числа.



ГОЛОВЕ, ЕФИКАСНОСТ И КОНТРААТАКИ

С 28 вкарани гола Валенсия има 8-мата най-резултатна офанзива в Топ 5 лигите, и то в случай че е тимът с минимален брой приблизително удари към вратата на мач (само 13) и с минимум притежание на топката (47,4%) в Топ 10. Бърза офанзива и заостреност – това е мотото. На пръстите на едната ръка могат да се открият отбори с повече вкарани голове от контраатаки в Англия, Германия, Италия, Испания и Франция.

Спринтиращите в ритъма на „ лос че” също чупят върхове. Сити на Пеп Гуардиола прави най-силното начало в Премиър Лийг с 28 точки и голова разлика +29, която точно ги слага над Челси на Жозе Моуриньо от 2005/06 и Сити на Роберто Манчини от 2011/12, които имаха същия точков актив. Лацио пък счупи клубния си връх по точки в старт в Серия А, държан до момента от шампионския отбор на Томазо Маестрели от 1973/74, като загуби само от Наполи. В Интер при Лучано Спалети се случва същото: в никакъв случай до момента не бяха събирани 29 точки за първите 11 кръга.



НАДХВЪРЛЯНЕ НА ОЧАКВАНИЯТА

Валенсия обаче е доста повече от просто тим в добра серия, доста повече от някакви си числа. Предводителят Марселино го изясни по съвършен метод след успеха над Алавес на „ Мендисороса”: „ Направихме добър състав от човешка и професионална позиция. Ако нещата се вършат безпрепятствено, има повече шансове да ти се получат добре. Не сме предвиждали сходен точков актив с 10 кръга без загуба, още повече при много сложния календар. Резултатът е артикул на голям труд на тези футболисти, на положително спортно равнище и на блестящи мигове на футбол. Положението ни може и да не е предстоящо, но е изцяло справедливо.”
„ Супердепорте” Примера дивисион 10 кръг, събота 28 октомври  Алавес 1:2краен резулат  Валенсия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР