Няма безплатен обяд. Същото правило важи и за информацията, сподели

...
Няма безплатен обяд. Същото правило важи и за информацията, сподели
Коментари Харесай

Медийната свобода в Европа застрашително се свива

Няма безвъзмезден обяд. Същото предписание важи и за информацията, показа проф. Милко Петров пред БНР. Като учител във факултета по публицистика и всеобщи връзки към Софийския университет ”Св. Кл. Охридски ” той следи развиването на медиите в света и неизбежно прави параленост със протичащото се у нас.
" Свободата на словото постоянно е страдала, постоянно е била под натиска на властта, преди време на църквата, в този момент - на избрани корпоративни и други ползи. Свободата на словото е също по този начин релативно разбиране. Няма безспорна независимост на словото. "

Проф. Петров акцентира, че генерално би трябвало да бъдат изяснени двата най-общи възгледа за ролята на публицистиката: " Единият мироглед е, че публицистиката предлага информация, услуги, мнения, равнопоставени към всички. А другият, затвърден в европейска традиция, е, че публицистиката би трябвало да извършва и някаква обществена задача, т.е. да разпространява избрани хрумвания и полезности, да заема позиции. Американската позиция е ясна с демократичната позиция: даваме хрумвания, полезности и услуги. Европейската постоянно е била по някакъв метод пристрастена към избрана позиция. "

Според преподавателя, различен е въпросът при публичните медии, които би трябвало да бъдат равнопоставени към всички: " Там, в случай че изразяваш позиция, тя би трябвало да бъде уравновесена с позицията на някой различен. Това е един от главните правила на журнализма ".

Подобно на мнозина други специалисти в региона, проф. Петров е на мнение, че свободата на словото в Централна и Източна Европа и дори в Западна, страда. Но с това наподобява не откриваме топлата вода, нито пишем нова история.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР