Няколко ракети бяха изстреляни днес по летището в афганистанската столица

...
Няколко ракети бяха изстреляни днес по летището в афганистанската столица
Коментари Харесай

Ракетен обстрел по летището в Кабул

Няколко ракети бяха изстреляни през днешния ден по летището в афганистанската столица Кабул. Това обявиха очевидци пред локалната телевизия " Толо нюз ", съобщи ДПА.

Изстреляни са най-малко пет ракети. Според американски формален източник те са били прехванати от системата за противовъздушна защита на летището, съобщи Ройтерс.

Засега няма публична информация за вреди и за потърпевши. На видеа в обществените мрежи се вижда горяща кола, която очевидно е била ударена от една от ракетите, осведоми Българска телеграфна агенция.

Докато Вашингтон изтегля последните си военни от Афганистан, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести през вчерашния ден за вероятни набези към кабулското летище.

По-рано от Съединени американски щати, че през вчерашния ден са нанесли удар с дрон, при който е бил изумен автомобил с атентатори самоубийци от афганистанския клон на групировката " Ислямска страна ". Същевременнно с това афганистански чиновник съобщи, че при въздушния удар са починали три деца, съобщи Асошиейтед прес.

Американските чиновници споделиха, че в автомобила е имало експлозиви и че вследствие на удара са избухнали вторични гърмежи.

По думите им атентаторите са възнамерявали да извършат нахлуване против интернационалното летище в Кабул.

Според очевидци ударът е бил нанесен против два автомобила, паркирани в жилищна постройка покрай летището, при което са били убити и ранени няколко цивилни.

Първоначално представители на управляващите оповестиха за настрана ракетно нахлуване против постройка покрай летището, само че се оказа, че става дума за едно и също събитие.

Жена на име Дина Мохамади сподели, че в постройката живеели нейни родственици и че няколко от тях са починали, в това число деца.

Съсед, показал се като Ахмадудин, съобщи, че е взел телата на децата след въздушния удар, предизвикал още детонации в постройката.

Американската войска сподели, че въздушният удар може да е предизвикал " спомагателни жертви ", наред с убитите бойци на " Ислямска страна ".

Говорителят на американското Централно командване Бил Ърбан съобщи, че Съединени американски щати знаят за известията за цивилни жертви и водят следствие.

Той сподели, че при удара е била изумена непосредствена опасност за летището в Кабул, само че добави: " Бихме били надълбоко наскърбени от възможна загуба на почтен живот. "

Отделно американски чиновник съобщи, че дронът е изстрелял ракета " Хелфайър " по автомобил, намирал се на място сред две здания, откакто са били видяни хора, които товарели експлозиви в багажника.

По думите му е имало първичен гърмеж, породен от ракетата, последван от много по-силна детонация, която се допуска, че е била провокирана от забележителното количество взривни материали в автомобила.

Според Ърбан тези мощни следващи гърмежи може да са предизвикали цивилните жертви.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР