Някои страни живеят от селското стопанство, а други- разчитат на

...
Някои страни живеят от селското стопанство, а други- разчитат на
Коментари Харесай

Молдова поема по пътя към ЕС. Доброто вино я доближава към Европа

Някои страни живеят от селското стопанство, а други- разчитат на характерни селскостопански артикули. Такава е да вземем за пример Молдова. Колко други страни могат да се похвалят с винарски мазета, които се простират върху десетки, в случай че не и стотици километри подземен? Производството на вино е освен исторически дирек на молдовската стопанска система, само че през последните години се трансформира и в трамплин, с който някогашната руска република се пробва да се приближи до Европа и огромния й обединен пазар.

От маза на Съюз на съветските социалистически републики до новоизгряваща звезда на европейския винарски хоризонт - Молдова е на границата сред два свята, само че от ден на ден се обръща на запад. Малката страна, сгушена сред Карпатите и Черно море, чака да стартира скоро договаряния с Брюксел за присъединение към Европейски Съюз и се надява, че положителното й вино ще подкрепи тази идея. Какво друго би могло да сближи по-добре хора и страни от чаша хубаво вино?
-->
" Производството на вино е огледалото на способността ни да претърпяваме превратностите на историята и доказателство за устойчивостта на стопанската система ни ", проучва Диана Лазар, експерт за молдовския винен бранш в консултантската компания " Чемоникс " (Chemonics). Селското стопанство осигурява 12 на 100 от брутния вътрешен артикул на Молдова (за съпоставяне в известната със земеделското си производството Италия този дял е едвам 4 на 100 ). Препитанието на към 500 000 души от популацията на Молдова, което наброява 2,5 милиона души, зависи по един или различен метод от винопроизводството, написа италианското издание " Соле 24 оре ".

Водещ експортьор на вино в света по територия

Молдова е малко по-голяма от френската историческа област Бургундия, която от 2016 година е част от административния регион Бургундия - Франш Комте. Територията й е едвам 34 000 километра, дружно със сепаратистката Приднестровска република. Въпреки това страната е преди всичко в света по експорт на вино по отношение на размера на националната територия. В безусловно изражение страната е на 19-о място в света по експорт на вино. Терените с лозя заемат 112 000 хектара земя, а производителите прибират всяка година годишна продукция от 600 000 тона грозде.

Виното е огледалото на молдовската история, твърди Диана Лазар. Грозде се отглежда на територията на днешна Молдова, откогато първите гръцки заселници доближават до крайбрежията на Черно море през 7 век прочие Хр. Пристигането на гърците усъвършенства доста системите за развъждане и качеството на виното. По време на османския интервал алкохолът е неразрешен. След подписването на Букурещкия контракт през 1812 година сред Османската империя и Русия Молдова пада под съветска власт и производството на вино е обновено.

Подземни мазета

От 18-и век молдовските производители употребяват остарели мини за предпазване на бъчви и бутилки. През руския интервал избите са превърнати в подземни градове. Избата " Милещи Мичи " (Milestii Mici), ситуирана на 30 километра от столицата Кишинев, е най-голямата в света - 2 милиона бутилки се разполагат в 200 километра минни галерии на 80 метра под земната повърхнина. Придвижването в тях се прави с електрически транспортни средства, които циркулират сред пътни панели и светофари. Сред преимуществата на мястото е непрекъснатата температура от към 14 градуса.

Подземните мазета се сблъскват с компликации, както през руската, по този начин и през съветската ера. По време на перестройката и битката с алкохолизма в Съюз на съветските социалистически републики Москва подрежда лозите в доста от руските републики да бъдат изкоренени. Това важи в най-голяма степен за двете съществени производителки на вино - Молдова и Грузия. " Редица производители възвърнаха скрито лозите, скривайки ги и запазвайки ги за бъдещето ", споделя Тамара Крету, чиновник в стопанството " Милещи Мичи ".

Руското ембарго от 2006 година

През 2006 година Кишинев още веднъж би трябвало да се преценява с Кремъл. Москва взема решение да спре вноса на вино от Молдова на фона на напрежението към бъдещето на сепаратисткото проруско Приднестровие. По това време винопроизводството е осигурявало 15 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната. " Ембаргото докара  до директни загуби от 500 милиона $ за едно денонощие, които набъбнаха до съвсем 1 милиард $, имайки поради последвалата криза ", напомня Диана Лазар. Диверсификацията на износа се обрисува като приоритет.

Днес винопроизводството в Молдова си е сложило за цел да се трансформира в знак на постепенната интеграция на страната в Европейски Съюз. Правителството на президентката Мая Санду се надява да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз до края на годината. Още с подписването на съглашението за асоцииране с Европейски Съюз през 2014 година виненият бранш си сложи за цел неотложно да се приведе в сходство с фитосанитарните правила на блока, с цел да диверсифицира пазара си.

За последните седем години износът на молдовско вино за Румъния е повишен тройно, а след нея се подреждат Полша и Чехия. Износът за Китай е 6-7 на 100 от общия, като редица производители се оплакват от бюрократични спънки. За сметка на това Италия е сложен за навлизане пазар за молдовското вино и то освен поради локалната конкуренция, отбелязва " Соле 24 оре ". " Това са виновност с високо алкохолно наличие и по-високи междинни цени, в сравнение с в Италия ", твърди Фабрицио Пелицари, общоприет секретар на Италианската комерсиална камара в Кишинев. Очевидно процесът на диверсификация на молдовското вино няма да е толкоз елементарен, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР