Кинофестивалът в Кан 2024 е поредното бляскаво звездно събитие, което

...
Кинофестивалът в Кан 2024 е поредното бляскаво звездно събитие, което
Коментари Харесай

Иранският режисьор, който избяга от присъда, за да отиде на фестивала в Кан

Кинофестивалът в Кан 2024 е следващото блестящо звездно събитие, което няма да мине без почерка на случващото се в политически план по света. Докато на след MET GALA последва протест на известни личности поради неглижирането им на протичащото се в линията Газа и ненужното фукане с разкош, в този момент вниманието е обърнато към една друга персона.
 Филмовият фестивал в Кан - звезди, искра и едно куче
Филмовият фестивал в Кан - звезди, искра и едно куче

Откриването в няколко фотоси

Мохамед Расулоф е ирански режисьор, който е един от кандидатите за Златна палма. В навечерието на откриването на фестивала той показа в обществените мрежи, че е напуснал родината си единствено дни откакто е бил наказан на осем години затвор за закононарушения против сигурността. А причина за присъдата му станаха неговите документални филми, които съдът дефинира като  " образци за скрито съглашение с желанието да се извърши закононарушение против сигурността на страната ".

Това овакантяване може да се определи по-скоро като бягство, тъй като няма позволението на управляващите. Неговият паспорт е бил иззет още през септември 2017 година, с което му е било неразрешено да напуща Иран. Расулоф бе обект и на много други наказания, а ръководещите даже го подложиха на напън да отдръпна кино лентата си The Seed of The Sacred Fig, който ще бъде прожектиран като част от фестивалната стратегия в и ще се бори за премия, написа France 24.

" Благодарен съм на моите другари, познати и хора, които общително, безкористно и от време на време рискувайки живота си, ми помогнаха да изляза от границата и да стигна до безвредно място по сложния и дълъг път на това пътешестване ", написа режисьорът в профила си в Instagram, без да показва актуалното си местоположение.
 Кан 2024: филмите, за които всички приказват
Кан 2024: филмите, за които всички приказват

Кратък преглед на 10 кино лентата, които привлякоха вниманието (не единствено нашето)

Не закъсняха обаче и догатките, че той ще се появи на представянето на кино лентата си на 24 май, с което ще влезе в още по пряк сблъсък с иранската страна и ще й се опълчи пред целия свят. А юристът на Мохамед Расулоф удостовери пред AFP, че той в действителност ще се появи на аления килим, поемайки всички опасности и последици от това свое деяние. Ако, несъмнено, нещо непредвидено не се случи с него до тогава.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР