Някои чуждестранни компании, които се опитват да излязат от Русия,

...
Някои чуждестранни компании, които се опитват да излязат от Русия,
Коментари Харесай

Русия спъва напускането на западни компании с лабиринт от неясни правила

Някои задгранични компании, които се пробват да излязат от Русия, са застрашени от огромен скок на разноските, защото Москва изисква все по-големи отстъпки от цените на продаваните активи, оповестява Reuters, базирайки се на трима свои източници, осведомени с въпроса.

Русия непрекъснато стяга условията за освобождение от активи, откогато западните компании започнаха да напущат, малко откакто Москва стартира по този начин наречената " специфична военна интервенция " в Украйна през февруари 2022 година Бизнес ръководителите, с които беседва осведомителната организация, споделят, че ориентирането в разпоредбите става все по-трудно.

Чуждестранните компании към този момент са претърпели загуби за над 80 милиарда $ от интервенциите си в Русия заради отписвания и пропуснати доходи, сочат анализите. Холандската пивоварна Heineken да вземем за пример разяснява в петък, че е завършила излизането си от Русия, като е продала интервенциите си там на съветската Arnest Group за символичната сума от едно евро.

Москва последователно наложи и спомагателни спънки за излизане. Заплахата от национализация също надвисва, изключително откакто през юли бяха иззети съветските активи на датската пивоварна Carlsberg и френския производител на кисело мляко Danone.

Сред фирмите, които към момента са в развой на договаряне на излизането си, са телекомуникационната група Veon, листваната на Nasdaq софтуерна група Yandex и италианският заемодател Intesa.

Москва към този момент изисква 50% отстъпка от всички задгранични активи, откакто консултанти, определени от съветското държавно управление, са оценили бизнеса на организациите. Русия също по този начин изисква вноска в съветския бюджет в размер на най-малко 10% от цената на покупко-продажбите.

Но източниците на Reuters свидетелстват, че някои покупко-продажби са изправени пред претенции за спомагателни отстъпки, преди държавното управление да даде зелена светлина те да бъдат официализирани.

Руското министерство на финансите разяснява, че не постанова понижаване на крайните продажни цени, само че може да поправя оценките по време на процеса на продажба:

" Цената може да се промени единствено при положение, че комисията уточни неправилна оценка на пазарната стойност на задграничния бизнес “.

Министерството на стопанската система и централната банка също правят оценка предприятията и също могат да създадат " промяна ".

Правителствената комисия, която следи за задграничните вложения, би трябвало да утвърждава покупко-продажби, в които вземат участие компании от по този начин наречените " недружелюбни " страни - тези, които са наложили наказания на Русия поради дейностите ѝ в Украйна. Банките и енергийните компании също се нуждаят от персоналното утвърждение на президента Владимир Путин, с цел да продават активите си.

Източник от финансовия пазар, работещ с компании, които се стремят да изоставен Русия, декларира, че комисията връща някои покупко-продажби, като твърди, че оценката би трябвало да е с 20-30% по-ниска.

Това е " непредсказуема черна кутия ", подчертава той.

Друг източник, работещ по покупко-продажби за сливания и придобивания с задгранични компании, показва, че покупко-продажбите, надхвърлящи 100 млн. $, са изложени на необикновен риск от отвод, като това се прави, с цел да се принудят напускащите организации да обмислят други възможности.

Неблагоприятни условия

Чуждестранните компании са сключили към 200 покупко-продажби за продажба на съветски активи сред март 2022 година и март 2023 година, оповестява съветската централна банка, като към 20% от тях са на стойност над 100 млн. $.

В своя шестмесечен обзор на финансовата непоклатимост централната банка декларира, че задграничните компании, подложени на напън да изоставен Русия, го вършат при " неподходящи " условия.

" Миналогодишният отлив на чужденци продължава, макар че покупко-продажбите са малко по-малко ", споделя Сурен Горцунян, сътрудник и съосновател на адвокатската адвокатска фирма " Рибалкин, Горцунян, Дякин и сътрудници " (RGD), която е съветвала осем сполучливи покупко-продажби и възнамерява да подаде документи за утвърждение на още пет-шест. " Регулаторните ограничавания, които се натрупват непрекъснато, затрудняват излизането от пазара ".

Корпоративното овакантяване е голям непредвиден доход за съветските бизнесмени, както и за съперниците на западните компании и някогашните им бизнес сътрудници, изяснява на собствен ред Алексей Куприянов, шеф на Aspring Capital, който е съветвал десетки покупко-продажби, в това число предстоящата продажба на Vimpelcom на Veon на локално управление за 2,1 милиарда $.

Червени линии

Руското министерство на финансите декларира, че държавната комисия утвърждава към 90% от покупко-продажбите и заседава приблизително най-малко два пъти седмично, с цел да прегледа последните оферти.

" Подготовката на договорката от съответната организация може да отнеме до шест месеца ", изяснява министерството и прибавя, че евентуалните червени линии включват неналичието на опит на евентуалния покупател в нужната област, покупко-продажби с присъединяване на купувачи медиатори или въпроси по отношение на оценката на активите.

След оценката финансовото министерство предава договорката на комисията, в която заседават представители на централната банка и няколко министерства, показва Нато Цхакая, началник на регулаторната процедура на RGD, само че в последна сметка решението не зависи по никакъв метод от продавачите, защото нито те, нито купувачите участват по време на разискванията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР