Новото ръководство на Сметната палата, назначено от хартиената коалиция“ (ГЕРБ,

...
Новото ръководство на Сметната палата, назначено от хартиената коалиция“ (ГЕРБ,
Коментари Харесай

СКАНДАЛНО: Сметната палата на „хартиената коалиция“ даде на прокурор „Да, България“ и ИТН

Новото управление на Сметната палата, назначено от „ хартиената коалиция “ (ГЕРБ, Движение за права и свободи, БСП) в предишния парламент, към този момент може да регистрира „ верни “ резултати. Бившият началник на одитната институция бе отхвърлен в незабавен порядък от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, защото не уличи партия „ Да, България “ по този начин, както се очакваше от него.

Под управлението на новия началник обаче нещата си идват на мястото.

Сметната палата дава на прокуратурата партиите „ Да, България “ и „ ИТН “, излиза наяве от оповестен одитен отчет на институцията от инспекция на финансовата активност и имуществото на партиите през 2021 година. Проверени са 38 партии.

Случаите с двете обединения, които са предадени на държавното обвиняване, са на разнообразни учредения.

За Има Такъв Народ основанието е член 58, алинея 1 от Закона за Сметната палата, който споделя, че „ при съществуване на данни за закононарушение Сметната палата изпраща одитния отчет и материалите към него на прокуратурата “. Частите от одита, в които е разказано нарушаването на партията на Слави Трифонов, са заличени от обществената версия на отчета, тъй че не може да се откри какви са засечените от инспекторите нередности. По информация на Mediapool става дума за средства, които не са разходвани по предопределение.

По-различен е казусът с „ Да, България “. Партията на Христо Иванов е пратена на Софийска градска прокуратура на съображение член 36, алинея 2 от Закона за политическите партии, т.е. не поради данни за закононарушение, а за несъответствия.

Законът планува, че при открити от Сметната палата нарушавания от партиите при набирането или разходването на средства, при ръководството на имуществото или при финансовата отчетност, институцията изпраща отчета в съответната му част, както и събраните доказателства на Софийската градска прокуратура в 7-дневен период от приемането му. В случая глобата е, че в случай че се стигне до систематични нарушавания, прокуратурата може да изиска от Софийски градски съд разформироване на политическата партия.

За разлика от констатациите за Има Такъв Народ, които по закон са заличени от обществения отчет, несъответствията на „ Да, България “ са оповестени.

Едно от тях е, че сумата от 9 760 лева, платена като подаяние на Фондация „ Заедно в час “, е преведена от персоналната сметка на ръководителя Христо Иванов, а парите са регистрирани непозволено като разход за подаяние на партията.

Сметната палата е открила, че предоставеният годишен финансов доклад на „ Да, България “ съдържа „ неправилни регистрирания и несъответствия с използваната рамка за отчитане на активността на политическите партии, в това число Закона за счетоводството, използваните счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията “.

Реклама

Резултатите от осъществяването на одитни процедури върху избраните извадкови единици, установените несъответствия и дадените пояснения от Политическа партия ДДБ не дават съображение за изложение на убеденост по повод действителния размер на събрания членски импорт и неговото правилно и тъкмо отчитане, написа Сметната палата.

Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 година, което ги не разрешава, въпреки че след това са върнати. Приходи от държавна дотация в размер на 280 717 лева не са отразени в перо „ Други доходи “ в Отчета за приходите и разноските (ОПР) за 2021 година

Отчетените доходи от дарения в годишния финансов доклад за 2021 година са с 23 261 лева по-малко от заявените от партията с декларацията по член 34 от Закона за политическите партии. Отразените доходи от членски импорт в ГФО за 2021 година не подхождат на регистрираните по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лева повече.

Друго нарушаване е, че в обществения указател на партията не са оповестени заявления за генезис на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът.

От 20 януари Сметната палата е с ново управление. В един от последните си работни дни предходният парламент внезапно и в незабавен порядък в профил от поста ръководител на палатата Цветан Цветков.

Предния ден той раздразни болшинството от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ с чуване в бюджетната комисия на Народното събрание по случая с криптобанката Nexo, което по това време бе обект на прокурорска акция. Четирите партии аргументираха отстраняването на Цветков с незадоволителни дейности по инспекцията на партийните дарения за „ Да, България “ от чиновници на Nexo.

Оказа, че 15 чиновници на компанията са дарили по 20 000 лева на придвижване „ Да, България “. Сумите са декларирани пред Сметната палата, само че ГЕРБ смяташе, че инспекторите би трябвало да осъществят по-сериозен надзор върху произхода на средствата на донорите на партииите.

В изявление за Mediapool Цветков дефинира отстраняването си като принуда и заявява, че Сметната палата не е политическа полиция.

След освобождението на Цветан Цветков управителният пост в палатата бе ангажиран от Горица Грънчарова – Кожарева, брачна половинка на прокурора Михаил Кожарев.

По-късно депутатите от „ Демократична България “ (в която влиза и „ Да, България “) и „ Продължаваме промяната “ в 48-я парламент внесоха конституционна тъжба против освобождението на Цветков, а при започване на март Конституционният съд позволи разглеждането ѝ всъщност. Очаква се решението на конституционните съдии.

Mediapool потърси за коментар Има Такъв Народ и „ Да, България “. От партията на Слави Трифонов споделиха, че нямат информация, че партията им е пратена на прокуратурата, само че ще ревизират. От „ Да, България “ също не бяха осведомени с одита на палатата. „ От това, което разбирам, не става дума за данни за закононарушения. „ Да, България “ не за първи път е обект на сходни дейности от разнообразни органи “, разяснява Надежда Йорданова от „ Да, България “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР