Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на

...
Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на
Коментари Харесай

Божанов: Аналитично звено за медиите ще следи за целенасочена дезинформация

Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху наличието на медии и обществени мрежи, няма да изземва пълномощия на Съвета за електронни медии. То ще следи за случаи на целенасочена дезинформация, уточни в петък по време на парламентарния надзор министърът по електронното ръководство Божидар Божанов.

Новото звено няма да контролира, а ще следи за случаи на целенасочена дезинформация, посочи той.

" В страната няма орган, който категорично да е претрупан публично с политиката от отбрана при хибридни закани, включително ориентираната дезинформация. Да отбележа, че се водим от един главен принцип, той е - не би трябвало нито държавното управление, нито някоя огромна корпорация да взема решение кое е истина, кое не, нито да има пълномощия да блокира нещо, просто тъй като по този начин е решил. Борбата, жестоко казано, не е при нас, при нас е анализът. ", сподели Станиславова.

Според министър Божанов в България се финансира и основава подвеждащо наличие по избрани тематики посредством поддържането на така наречен заводи за тролове, които координирано популяризират това наличие в обществените мрежи.

" Тези тролове постоянно са хора, работещи от у дома. Заплаща им се на коментар или на оповестена публикация. По команда споделят тези в кавички вести в избрани групи, които са посочени от координиращия трол. Това от своя страна води до алгоритмично увеличаване на разпространяването на тези изявления и надлежно то би било показано на повече хора. Също тези тролове рапортуват пък законни гласове в обществото и в обществените мрежи съответно, което води до тяхното блокиране ", съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР