Ново проучване сочи, че австралийците не искат да се откажат

...
Ново проучване сочи, че австралийците не искат да се откажат
Коментари Харесай

Австралийците отказват да спрат да ядат месо, за да „спасят планетата“

Ново изследване сочи, че австралийците не желаят да се откажат от яденето на месо в името на спасяването на планетата от „ климатичната рецесия “. Университетът La Trobe разгласява анкети с над 700 австралийски консуматори на Фейсбук на възраст сред 18 и 84 години за техните вярвания по отношение на изменението на климата и въздействието на потреблението на месо върху околната среда. За изненада на социолозите, макар че доста от участниците били загрижени за световното стопляне, декларирали, че намаляването или прекъсването на потреблението на месо е минимум ефикасният метод за справяне с казуса.
„ Обичам да хапвам месо “, били доста от отговорите на въпросите в анкетата. Според учените мощните възражения против вегетарианската диета се дължат на хранителни привички. 74 % от интервюираните декларирали, че просто обичат мръвката, а 73 % пояснили, че фамилията им употребява този тип храна. Близо шест от 10 (58 процента) не желаят да трансформират хранителния си табиет, до момента в който 48 % споделят, че хората би трябвало да ядат месо.
Други бариери пред избора на вегетарианските хранителни режими са лимитираният избор, когато хората се хранят на открито (65 процента), неналичието на информация за безмесния метод на живот (41 процента) и навиците на приятелите от близкото обграждане, които обичат да хапват стекове (54 процента).
Австралийците са по-склонни да вършат други неща, с цел да понижат въглеродния си отпечатък. Например участниците в изследването считат, че потреблението на повече сила от възобновими източници е най-ефективният метод за справяне с изменението на климата, последвано от пазаруването на по-малко нови неща, потреблението на публичен превоз и повече преработване.
Само половината от интервюираните мислят, че селското стопанство и отглеждането на животни способстват за изменението на климата. Много от хората в никакъв случай не били чували, че на селскостопанските животни се дължат 20 % от световните излъчвания на парникови газове.

Всъщност има ли световно стопляне?

В публикация за The Epoch Times, Дон Чалънджър, пенсиониран американски инженер-химик, написа, че съгласно неговите дългогодишни научни проучвания някои интензивности на Слънцето оказват най-голямо въздействие върху климата на Земята. Той счита, че въглеродните излъчвания оказват дребен или никакъв резултат върху световното стопляне.

Според Чалънджър количеството CO2, създадено от индивида, е доста малко спрямо общото количество, което съществува в атмосферата и океаните, което идва от дишането на животни и други биологични организми, освобождението на геологично изолирани източници като например карбонатни скали, изгарянето на гори и джунгли и от вулканична активност. Ученият е уверен, че да се класифицира CO2 като парников газ е погрешно, защото в атмосферата има доста други газове и детайли (като метан и водни пари), които имат по-значително влияние върху световното стопляне.

„ Промяната на климата се случва, постоянно се е случвала и ще продължи да се случва “, написа господин Чалънджър. „ Вероятно към момента излизаме от последната ледникова ера. Няма подозрение, че ледниците се отдръпват и ледената завивка се свива, най-малко в северното полукълбо. “
Източник

Повече по тематиката в Списание 8, бр. 2/2021 година

Заради месото в чинията убиваме животните, здравето си и планетата

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР