Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове.

...
Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове.
Коментари Харесай

Колко опасни са вейповете

Ново изследване дава изясненост за рисковете от използването на вейпове. Който е спрял цигарите, само че е почнал да пуши вейпинг артикули, е по-застрашен от раково заболяване, написа.

Хората, които са спрели цигарите, само че са почнали да пушат вейпове, са по-застрашени от рак на белия дроб , разкрива ново изследване от Южна Корея. 

" Това е първото огромно изследване, което потвърждава покачвания риск от рак на белия дроб при потребителите на електронни цигари след прекъсване на тютюнопушенето ", споделя Йон Ук Ким, който е началник на изследването, извършено в университетската болница Бунданг в Сеул. 

Вейповете съдържат рискови химикали

Учените са изследвали 4 329 288 поданици на Южна Корея, които в предишното са пушели цигари. В интервала 2012-2021 година 53 354 от тях са развили рак на белия дроб, а 6351 са умряли.

Бившите пушачи на стандартни цигари, които по-късно са почнали да употребяват електронни, са били изложени на по-голям риск да се разболеят и да умрат от тези, които са преустановrли всевъзможен банкет на никотин. 

Електронните цигари нагряват течност, която се трансформира в пара. Въпросната пара се вдишва. Понякога те съдържат тютюн, който е главната нездравословна част от цигарите и предизвиква рак. Електронните цигари обаче съдържат и други евентуално нездравословни химикали, въпреки и в по-ниски количества от тези в тютюневите цигари.

" Опасните химикали, открити във вейповете, които могат да увредят белите дробове, включват акролеин, формалдехид, диацетил и свръхфини частици, които могат да бъдат вдишани надълбоко. Вейпинг продуктите могат да съдържат и тежки метали като олово ", споделя Ашли Мерианос от Университета на Синсинати в Съединени американски щати.

Много дълготрайни резултати към този момент са незнайни

Много здравни специалисти и организации считат, че електронни цигари са доста по-безопасни от пушенето на тютюн. Вейповете се предлагат и като средство за прекъсване на цигарите. Експертите споделят, че електронните цигари са безвредни за къс или приблизително къс интервал, само че най-вероятно не и в дълготраен проект. 

Мерианос удостоверява, че дългогодишните резултати върху здравето са по-скоро незнайни: „ Изникващи в последно време доказателства сочат, че вейповете може да са свързани с белодробни проблеми, в това число астма. Освен това лимитираните изследвания, с които разполагаме, демонстрират, че вторичното излагане на аерозоли е обвързвано с респираторни признаци и болести ", споделя Мерианос пред Дъждовни води. 

Течностите за електронни цигари могат да съдържат доста ниска централизация на разнообразни химикали, за които е известно, че предизвикват рак. Употребяващите ги интензивно вдишват тези химикали неведнъж всеки ден, а и в продължение на години. 

А доказателства, че вейповете предизвикват рак?

Но има ли доказателства, че вейповете предизвикват рак? Не, за в този момент - досега не е известно каква степен на консумация е задоволителна, с цел да аргументи рак.  

От друга страна, проучвания сочат, че потреблението на вейпове за къс интервал от време - по-малко от две години - не води до растеж в онкологичните диагнози.

Последното изследване от Южна Корея е част от няколко скорошни изявления, които демонстрират, че вейповете могат да покачат риска от разболяване от рак в по-късен стадий от живота, най-малко за хората, които преди са пушели стандартни цигари. Проучване, оповестено през март 2024, откри, че потребителите на вейпове и пушачите на цигари имат сходни промени в ДНК на клетките в устата си.

Подобни промени се свързват с бъдещо развиване на рак на белия дроб при пушачите, само че не потвърждават, че хората, които пушат вейп, безусловно ще развият рак. Мерианос акцентира, че учените не разполагат с задоволително доказателства, с цел да създадат изводи за дълготрайните здравни последствия от вейповете, в това число за раковите болести. Не е ясно също дали те вредят повече на някои хора - да вземем за пример на бременни дами и деца. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР