Ново изследване, цитирано от CNN, разкрива в дълбочина до каква

...
Ново изследване, цитирано от CNN, разкрива в дълбочина до каква
Коментари Харесай

Иранските оръжия убиват със западни технологии

Ново проучване, представено от CNN, разкрива в дълбочина доколко западните технологии са залегнали в мощната оръжейна промишленост на Иран и по какъв начин те се употребяват от Русия против украински градове. И на практикa против самия Запад.

Базираната в Обединеното кралство организация Conflict Armament Research (CAR), която изследва съставни елементи на разнообразни оръжия, открива, че продаваните от Иран на Русия дронове Shahed-136 се задвижват от мотор, основан на немска технология, нелегално добита от Иран преди съвсем 20 години.

Констатацията, направена посредством в детайли проучване на съставни елементи, открити по украинските бойни полета, и споделена извънредно със CNN, акцентира способността на Иран да имитира и усъвършенства военни технологии, които е придобил по противозаконен метод.

Но това не е единственото терзание на западните страни. Те също по този начин се притесняват, че Русия може да показа с иранците създадени в Западна Европа оръжия и съоръжение, открити в Украйна, въпреки че към този момент няма безапелационни доказателства за сходни случаи, показва още медията.

Въпреки това е реалност, че връзките сред Техеран и Москва са станали доста по-близки. Русия има потребност от ирански безпилотни самолети и балистични ракети, а Иран - от съветски вложения и търговия. Според ирански публични лица през последната година Русия се е трансформирала в най-големия задграничен вложител в страната.

А за руснаците иранските безпилотни летателни апарати са преференциален сурогат на доста по-скъпите ракети, чиито ресурси, сочат анализите на западните служби, понижават. Експертите считат, че Shahed-186 коства към 20 000 $, което е дребна част от цената на крилатата ракета Kalibr да вземем за пример.

През октомври предходната година ръководителят на украинското отбранително разузнаване Кирило Буданов декларира, че Русия е поръчала към 1700 ирански безпилотни летателни апарата от разнообразни видове. И макар че Украйна потвърди, че знае по какъв начин да им се опълчи, това изчерпва така и така оскъдната ѝ противовъздушна защита. Въпреки относително дребния взривен заряд - до 40 кг, прецизен удар от Shahed-136 може да аргументи обилни вреди.

Задвижван от немска технология

Между ноември предходната година и март 2023 година CAR съумява да изследва съставените елементи на 20 ирански безпилотни самолета и муниции в Украйна, към половината от които Shahed-136. По този метод организацията открива, че моторът в Shahed-136 е бил конструиран посредством „ противоположен инженеринг “ от иранска компания, наречена Oje Parvaz Mado Nafar, известна като Mado, чието седалище е в иранския град Шокухие в провинция Кум. Дружеството в санкционните описи на Обединеното кралство, Съединени американски щати и Европейския от декември предходната година.

Изследователите на CAR откриват маркировката на Mado върху капачките на запалителните свещи в моторите на дрона, както и последователността на серийните номера, употребявани от компанията.

Според западните държавни управления и Организация на обединените нации производителят играе основна роля в експанзивната промишленост за произвеждане на дронове в Иран. Същият модел на серийни номера е видян и от следователите на Организация на обединените нации, които преглеждат нападенията с безпилотни апарати против Саудитска Арабия, за които се твърди, че са осъществени от иранските съдружници хути в Йемен. Компанията е производител и на боеприпасите, употребявани при ракетните набези предходната година против Абу Даби, едно от Обединените арабски емирства.

Таймур Хан, анализатор за Персийския залив в CAR, декларира пред CNN, че иранските безпилотни летателни апарати непрестанно се усъвършенстват и модернизират и " се оказват все по-точни във връзка с системите за ориентиране и прицелване, както и на опциите за противопоставяне на разстройства ".

Иначе структурата на мотора на Mado приказва за интензивни старания, траяли към 20 години, за придобиване на западни технологии за безпилотни летателни апарати и ракети в изискванията на тежки интернационалните наказания, показва CNN. През 2006 година Иран нелегално придобива мотори за дронове, създадени от немската компания Limbach Flugmotoren. Три години по-късно ирански инженер на име Юсуф Абуталеби афишира, че компанията му е основала мотор за дронове.

Именно тази компания по-късно става Mado.

Сред другите западни съставни елементи, добити и копирани от Иран, са елементи за ракети, създадени в Чехия. В отчет на специалистите на Организация на обединените нации от 2020 година се споделя, че моторът в иранските ракети Quds-1, употребявани при нападенията против петролни рафинерии в Саудитска Арабия през миналата година, е " нелицензирано копие на реактивния мотор TJ-100, създаден от PBS Velká Bíteš " в Чешката република.

Експертите настояват, че чешкият мотор наподобява е бил конфигуриран и на иранската ракета Heidar-2.

Компанията декларира, че в никакъв случай не е доставяла мотори на Иран или Йемен, само че Техеран е станал специалист в избягването на контрола върху чувствителни технологии, като в някои случаи употребява подставени лица, показва в умозаключение CNN и цитира експертна група на Организация на обединените нации, съгласно която елементи, изнесени от чешкия производител за сдружение в Хонконг през 2010 година, са попаднали в ирански ракети, употребявани през 2019 година

Таймур Хан от CAR споделя, че Иран е " придобил западни съставни елементи и технологии за своята стратегия за безпилотни летателни апарати, като се е възползвал от неналичието на видимост на веригата за доставки “.

Задълбочаващо се партньорство

Продажбите на безпилотни летателни апарати задълбочиха връзките на Иран с Русия, които така и така се ускоряваха, защото двете страни по едно и също време ставаха все по-изолирани от интернационалната търговия и финансовата система. А приходите от продажбата на стотици безпилотни летателни апарати на Русия евентуално ще бъдат реинвестирани в по-нататъшното рационализиране на иранската промишлеността. По този метод партньорството сред двете столици може да стартира да изследва нови територии.

Хан счита, че " като се има поради фактът, че Русия прихваща на бойното поле комплицирани западни оръжия като противотанковата ракета Javelin, а Иран има потвърдени благоприятни условия във връзка с копирането на технологии, е доста евентуално Москва и Техеран да си сътрудничат в основаването на свои версии на западните оръжия.

Съществува възможност също по този начин Русия да употребява съдействието си с Иран, с цел да развие свои лични военни благоприятни условия за безпилотни летателни апарати.

Но до момента в който това се случи, съветската войска евентуално ще поръча още стотици безпилотни самолети от Иран - страна, която е трансформирала избягването на глобите в изкуство за създаване на своя оръжейна промишленост, показва още CNN.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР