Новият Закон за платежните услуги и платежните системи мина и

...
Новият Закон за платежните услуги и платежните системи мина и
Коментари Харесай

Затегнаха контрола над онлайн разплащанията

Новият Закон за платежните услуги и платежните системи мина и на второ четене в Народното събрание. Чрез текстовете, създадени от Българската национална банка, се въведрява новата - втора инструкция за платежните услуги в границите на вътрешния пазар (по чието транспониране се работи от края на 2016-а). Срокът, в който трябваше да бъдат въведени директивите в страните членки на Европейския съюз, изтече на 13 януари 2018 година.

С приемането на новите текстове у нас се вкарват редица европейски разпореждания, засягащи доставчиците на платежни услуги (банки, платежни институции и сдружения за електронни пари). Те ще бъдат задължени да лимитират и управляват рисковете, свързани със сигурността на заплащанията. А ако е зародил важен операционен или обвързван със сигурността случай, би трябвало неотложно да уведомяват за него Централната банка. Когато случаят визира или може да засегне финансовите ползи на ползвателите на платежни услуги, доставчикът също е длъжен да ги уведоми неотложно за случая и за всички ограничения, които подхваща, с цел да ограничи неподходящите последствия.

Ключова смяна задължава доставчиците да откриват задълбочено идентичността на платеца при достъп до платежна сметка онлайн, при разпореждане на заплащане или при осъществяване на деяние от разстояние. За задачата се планува тройна отбрана на потребителите при сходни дейности - потребление на няколко детайла за идентификация при осъществяване на заплащане, категоризирани като познание (нещо, което единствено ползвателят знае), владеене (нещо, което единствено ползвателят притежава) и присъща специфичност (нещо, което характеризира ползвателя), които са самостоятелни, тъй че нарушаването на един детайл да не въздейства на надеждността на останалите, а процедурата е създадена по метод, който пази поверителността на данните за определяне на идентичността. От тези три детайла доставчиците на платежни услуги ползват най-често ПИН кодовете (нещо, което единствено ползвателят знае) и еднократни динамични кодове за потвърждаване на обещано заплащане, генерирани от токен устройства или получени посредством известие през персоналния мобилен телефон или имейл (нещо, което единствено ползвателят притежава). Колкото до третия детайл, засягащ присъща специфичност на клиента - нещо, което характеризира ползвателя, може да бъде посочена идентификацията посредством биометрични данни - като да вземем за пример пръстовият отпечатък или разпознаването на ириса.

Налагането на спомагателните отбрани се постанова от наклонността за повишаване на размера на електронната търговия, електронните заплащания и появяването на новаторски платежни услуги.

За несъблюдение на наредбите се плануват съществени санкции за доставчиците на платежни услуги - до 2 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР