В Гербовата зала на президентската институция беше представена репродукция на

...
В Гербовата зала на президентската институция беше представена репродукция на
Коментари Харесай

Румен Радев: Наш дълг е да познаваме примера на Петър Богдан и Паисий Хилендарски

В Гербовата зала на президентската институция беше показана репродукция на ръкописа на Петър Богдан „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ . Президентът Румен Радев акцентира значимостта на познаването и почитането на делото на персони като Петър Богдан и Паисий Хилендарски, които са играли основна роля в Българското възобновление и националното събуждане.

Трактатът на Петър Богдан , написан на латински език и приключен към 1667 година, е първият исторически труд , отдаден на България. В рамките на 200 страници, ръкописът преглежда християнското минало и настояще на българските земи и цели да активизира поддръжка в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско господство. Радев посочи, че този труд съчетава в себе си висок интелектуален капацитет и всемирен послания за независимост и достолепие.

Президентът Радев акцентира, че събитието е изключително значимо за националната памет и самочувствие на българския народ . Той изрази благодарност към откривателите и откривателите на ръкописа – проф. доктор Лилия Илиева, доцент доктор Цветан Василев и починалия историк проф. Божидар Димитров. Специални благодарности бяха отправени и към италианските институции за съхраняването и репродукцията на този скъп исторически труд.

Румен Радев означи, че има особена символика във обстоятелството , че три века и половина по-късно, неотдавна откритото произведение на Петър Богдан, този пръв софийски католически архиепископ, идва още веднъж в София, в сърцето на българската държавност. Президентът акцентира думите на Петър Богдан, че „ отбраната на достойнството, още повече тази на Родината, надминава всичко, защото животът и достойнството са равнопоставени “ .

Представянето на ръкописа се съпътства от две изложения – „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ и „ Католиците в България XVII – XX в. “, които ще бъдат разполагаем в Централната зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември 2024 година Тези изложения са отдадени на 155-годишнината на Българската академия на науките и 145-годишнината на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ и дават неповторима опция на българската общност да се запознае с значими моменти от националната ни история и културно завещание.

Във връзка с първостепенната роля в откриването и проучването на ръкописа , както и за научен принос към развиването на българската просвета и съхраняването на културно-историческото завещание на нацията, президентът връчи Почетния знак на президента на проф. Лилия Илиева и доцент Цветан Василев. Почетният знак беше връчен и на проф. Алесандра Нечи, шеф на Галерии „ Естенси “, за значимата роля на ръководената от нея институция в съхраняването и репродукцията на ръкописа на Петър Богдан.

Президентът Румен Радев приключи с апел всички българи да се допрян до изключителния текст на Петър Богдан освен поради неговата висока научна и културна стойност, само че и като удостоверение за дълбоките ни корени . Той изрази убеденост, че все по-често ще намираме мотиви да се допираме до забележителния принос на Петър Богдан към християнството, отечеството и националната ни памет, наблягайки смисъла на напъните за общото богатство и прославата на бащината земя.

Брезово ще означи 24-ти май с празнично шествие и концерти

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР