Новият президент Гордана Силяновска положи клетва като президент на Македония.Силяновска

...
Новият президент Гордана Силяновска положи клетва като президент на Македония.Силяновска
Коментари Харесай

Гордана Силяновска се закле като президент на „Македония“

Новият президент Гордана Силяновска постави клетва като президент на " Македония ".

Силяновска не употребява при полагането на клетвата формалното название – Република Северна Македония.

Университетският професор ще бъде шестият президент на Македония и първата жена, определена на този пост.

Силяновска завоюва президентските избори на втори тур от президентския избор, който се организира на 8-ми май. Тя победи безапелационно досегашният държавен глава Стево Пендаровски, повдигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/.

По всяка възможност първият декрет на Силяновска ще бъде за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление на РСМ - на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Правомощия на македонския президент

Президентът на Република Северна Македония съставлява страната и е главнокомандващ на въоръжените сили. Осъществява правата и отговорностите си въз основа и в границите на Конституцията и законите и се избира на общи и незабавни избори с скрито гласоподаване за период от пет години.

Преди да встъпи в служба президентът на републиката прави тържествена декларация пред събранието, с която се задължава да съблюдава конституцията и законите. В случай на гибел, подаване на оставка, трайна неспособност за осъществяване на функционалността или преустановяване на мандата по силата на Конституцията до избирането на нов президент на републиката функционалността на президент на републиката се извършва от ръководителя на Народното събрание. Настъпването на изискванията за преустановяване на длъжността на президента на републиката се дефинира от Конституционния съд служебно.

Длъжността президент на републиката е несъвместима с упражняването на друга обществена работа, специалност или служба в политическа партия. Президентът на републиката се употребява с имунитет. Конституционният съд взема решение с болшинство от две трети от общия брой на съдиите да снеме имунитета на президента.

Президентът дефинира мандата за състава на държавното управление, назначава и освобождава с декрет посланиците и заместниците на страната в чужбина, приема акредитивните и отзивните писма на задграничните дипломатически представители, предлага двама съдии от Конституционния съд, предлага двама членове. на Републиканския правосъден съвет, назначава трима членове на Съвета по сигурността, предлага членовете на Съвета за интернационалните връзки, назначава и освобождава други лица, заемащи държавни и публични длъжности, избрани с Конституцията и със закон, награждава с оценки и самопризнания, помилва в в сходство със закона и извършва други функционалности, избрани с Конституцията. Президентът на републиката рапортува пред Народното събрание по въпроси от своята подготвеност минимум един път годишно. Събранието може да изиска от президента мнение по въпроси от неговата подготвеност. Държавният глава е ръководител на Съвета по сигурността, който се състои от: президента, ръководителя на събранието, ръководителя на държавното управление, министрите, които управляват органите на държавната администрация в региона на сигурността, защитата и външните работи и трима членове, назначени от президента на Републиката. Съветът преглежда въпроси, свързани със сигурността и защитата на републиката, и прави оферти до Народното събрание и държавното управление.

Президентът на Републиката носи отговорност за нарушение на Конституцията и законите при практикуване на правата и отговорностите си. Процедура за установяване отговорността му се открива от Народното събрание с болшинство от две трети от общия брой на народните представители. Отговорността на президента се дефинира от Конституционния съд с болшинство от две трети от общия брой на съдиите. Ако Конституционният съд откри отговорността на президента на републиката, неговата служба се приключва по силата на конституцията. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР