Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно

...
Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно
Коментари Харесай

Украинци в шок от палатковите лагери

Новият проект на държавното управление за украинските бежанци планува те краткотрайно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, само че единствено тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. през днешния ден с ексклузивен трен бежанците би трябвало да бъдат превозени до Сливен, а оттова със профилиран превоз да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да одобри до 1750 души и е на правилото на фургонен вид, само че с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст дава на бежанците вода. Има и ъгъл, в който децата могат да си играят, до момента в който чакат влака.
" В Сарафово сега можем да приемем 250 души. От на следващия ден броя ще е над 1000, откакто бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има заслон, вода, храна, тоалетни ", съобщи пред Bulgaria ON AIR зам.-областният шеф на Бургас Пламен Янев.

Все още няма изясненост по кое време и какъв брой бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите рейсове с бежанци да дойдат по-късно през днешния ден. Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които през днешния ден напущат хотелите в Слънчев бряг.
" В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм вманиачен! ", безапелационен е Александър.

" На нас ни споделиха, че не попадаме в групата на нуждаещите, по тази причина сами би трябвало да си намерим квартира ", уточни Анастасия.

" Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в листата с желанията, тъй като не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира ", сподели Татяна.
Част от хотелиерите в Слънчев бряг обявиха, че ще задържат украинците по новата стратегия или като личен състав.

" Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема присъединяване по новата стратегия, като при мен ще има в допълнение доплащане за спомагателни услуги ", съобщи хотелиерът Елена Андонова.

" Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим разновидности. Изявлението на вицепремиера през вчерашния ден породи повече въпроси у мен, в сравнение с изясненост, тъй че ще очаквам инструкции от Агенцията по бежанците ", сподели хотелиерът Веселин Данев.
Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, до момента в който бъдат ориентирани към съответната държавна база.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР