ЦИК показа бюлетините за вота за Национален парламент и за

...
ЦИК показа бюлетините за вота за Национален парламент и за
Коментари Харесай

334 кандидатстват и за Европейския, и за родния парламент

ЦИК сподели бюлетините за вота за Национален парламент и за Европейски парламент. Полиграфическата отбрана за двата типа избор е друга, като бюлетините ще са с друг цвят - в зелено за Народно събрание, за Екологичен потенциал бюлетината ще е в наследник цвят. Синьото е като цвета на Европейски Съюз, а зеленото символизирало тревата и гората на България.

Задължително при гласоподаване с хартия би трябвало да се гласоподава в квадратчето с номера на партията или обединението , която е издигнала претендента. След това се отбелязва преференцията в кръгчетата.

Ако се гласоподава единствено в кръгчето, бюлетината няма да е годна, изясни на брифинг Росица Матева.

Бюлетините са дълги към 50 см.

Електронните бюлетини ще наподобяват, както бюлетините за локалния избор. Матева показва по какъв начин се гласоподава с машина. Машината не разрешава да се избере преференция преди да е маркиран избор за партия или коалиция.

Двете машинни бюлетини са с друга дължина. По-къса е тази за Екологичен потенциал. Това е с цел да знае гласоподавателите коя бюлетина в коя урна да пусне.

428 са претендентите за евродепутати, над 6000 са претендентите за депутати. 334 са претендентите и за депутати, и за евродепутати.

Подготовката да изборите на 9 юни върви обикновено, регистрира още ЦИК.
 До 16 май ЦИК приема заявките на представителите за вота на 9 юни
До 16 май ЦИК приема заявките на представителите за вота на 9 юни

Комисията дефинира реда на присъединяване в процеса на удостоверяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР